ΚΟΣΜΟΣ
Αλ Κάιντα: Επίθεση εναντίον κυβερνητικών στρατευμάτων στην Υεμένη με 3 νεκρούς
Ο πόλεμος στο φτωχότερο αραβικό κράτος από το 2014 έχει προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους
Τουλάχιστον τρία μέλη του κυβερνητικού στρατού της Υεμένης σκοτώθηκαν όταν έπεσαν σε ενέδρα της Αλ Κάιντα στη νότια επαρχία Αμπιάν χθες Σάββατο, δήλωσε αξιωματικός στο κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Αρκετοί στρατιώτες ακόμη τραυματίστηκαν στην ενέδρα των τζιχαντιστών με στόχο στρατιωτικούς που εκτελούσαν περιπολία ρουτίνας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η ένταση κλιμακώνεται τελευταία στην Αμπιάν, καθώς η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) έχει εντείνει τη δράση της, εκμεταλλευόμενη τη συνεχιζόμενη αστάθεια εξαιτίας του πολέμου που ρημάζει τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου από το 2014.
Η τζιχαντιστική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων —καθώς και των αντιπάλων τους, των σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν—, μελών των υπηρεσιών πληροφοριών και στρατιωτικών υποδομών.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, έχουν διεξαγάγει αρκετές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον της ΑΚΑΧ. Ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει να εξαλείψουν την απειλή των τζιχαντιστών της, που δρουν έχοντας ορμητήρια ορεινές περιοχές της Αμπιάν και άλλων επαρχιών στον νότο.
Ο πόλεμος στο φτωχότερο αραβικό κράτος από το 2014 έχει προκαλέσει σύμφωνα με τον ΟΗΕ εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, ξερίζωσε εκατομμύρια πολίτες και βύθισε τα δύο τρίτα του πληθυσμού σε απελπιστική κατάσταση —χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν και μόνο—, καθώς η κατάσταση παραμένει επικίνδυνα κοντά σε λιμό σε μαζική κλίμακα.
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη και τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2022 μείωσε τις εχθροπραξίες. Αν και η ισχύς της εξέπνευσε τον Οκτώβριο, καθώς τα μέρη δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την ανανέωσή της, οι μάχες δεν έχουν γενικευτεί μέχρι τώρα, διεξάγονται σποραδικά.
Ενώ το γεγονός ότι το Ριάντ και η Τεχεράνη ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα πως συμφώνησαν —με τη μεσολάβηση της Κίνας— να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους, έπειτα από χρόνια ανοιχτής εχθρότητας, εκτιμάται πως μπορεί να δώσει ώθηση στις προσπάθειες να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Υεμένη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / φωτογραφία αρχείου