ΚΟΣΜΟΣ

Ακυρώνει η Γαλλία δεξίωση για τις ΗΠΑ στην πρεσβεία της

«Αντίποινα» για την AUKUS

No profile pic

Στην ακύρωση εκδήλωσης που επρόκειτο να παρατεθεί σήμερα, Παρασκευή, στην κατοικία του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον προχώρησαν οι γαλλικές Αρχές, αντιδρώντας στη στρατηγική αμυντική σύμπραξη AUKUS και το σπάσιμο του «συμβολαίου του αιώνα» για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Η δεξίωση επρόκειτο να παρατεθεί για τον εορτασμό της επέτειου μίας ναυμαχίας, αποφασιστικής σημασίας για τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε στη νίκη του γαλλικού στόλου επί του βρετανικού, στις 5 Σεπτεμβρίου 1781.

Εν μέσω ευρύτερων διπλωματικών τριγμών και γαλλικής οργής για την ακύρωση του συμβολαίου ύψους 56 δισ. ευρώ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έσπευσε νωρίτερα να διαβεβαιώσει ότι η Γαλλία είναι «ζωτικός σύμμαχος» των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ινδοειρηνικό.

Εντούτοις, τόσο η κυβέρνηση Μακρόν, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συνολικά αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, παραμένουν «παγωμένες», και το ζήτημα «έρχεται» ενώπιον της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.

Διπλωματικό «μασάζ» Μπλίνκεν σε Γαλλία και ΕΕ
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατόπιν συνάντησής του στην Ουάσινγκτον με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Αυστραλίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, χαρακτηρίζοντας ειδικά τη Γαλλία «εταίρο ζωτικής συμμαχίας».

«Αυτή η συμμαχία με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύει ότι θέλουμε να εργαστούμε με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, για να διασφαλίσουμε μια ελεύθερη και ανοιχτή ζώνη» στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, ανέφερε.

«Χαιρετίζουμε τις ευρωπαϊκές χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζώνη του Ινδοειρηνικού και θέλουμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλους με αυτόν τον σκοπό» επέμεινε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Σε ανάλογο τόνο είχε κινηθεί νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, διαμηνύοντας ότι η σχέση Βρετανίας και Γαλλίας είναι ακλόνητη.

Η νέα συμμαχία, η αποκαλούμενη AUKUS, έχει σαφώς στόχο να αντικρούσει τις εντεινόμενες φιλοδοξίες της Κίνας στην περιοχή. Το Πεκίνο έχει αντιδράσει οργισμένα, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνο» εγχείρημα και ισχυρό πλήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, κατήγγειλε για άλλη μία φορά «τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Κίνας και τις προσπάθειες του Πεκίνου να ασκήσει πιέσεις σε άλλες χώρες και να τις εκφοβίσει».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, εκτίμησε ότι «η ηγεσία των ΗΠΑ στον Ινδοειρηνικό» παραμένει «αναντικατάστατη».

«Αποφασίσαμε με γνώμονα το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας»
Ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας, Πίτερ Ντάτον, ανέφερε ακολούθως ότι συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ να εντείνουν τη στρατωτική συνεργασία, μέσω της εναλλασσόμενης ανάπτυξης κάθε είδους αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην Αυστραλία.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Καμπέρας να «σπάσει» τη σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών, συμβατικών υποβρυχίων και να τα αντικαταστήσει με πυρηνοκίνητα αμερικανικά, ο Ντάτον είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε με γνώμονα το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η επιλογή να αποκτήσει η Αυστραλία γαλλικά πυρηνοκίνητα δεν ήταν ανώτερη από την αγγλοαμερικανική πρόταση.

Το Παρίσι έχει αντιδράσει έντονα στην ανακοίνωση της συμμαχίας που τορπιλίζει τη δική του συμφωνία με την Αυστραλία για την παράδοση υποβρυχίων. Η οργή δεν στράφηκε μόνο εναντίον της Καμπέρας, που κατηγορείται ότι δεν τήρησε τον λόγο της, αλλά και εναντίον του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Αυτή η μονομερής, ωμή, απροσδόκητη απόφαση, μοιάζει πολύ με αυτά που έκανε ο κ. Τραμπ» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Παράλληλα, η Γαλλία διέψευσε, διά του εκπροσώπου της γαλλικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, Πασκάλ Κονφαβρέ, ότι είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τη νέα «συμμαχία» Αυστραλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ.

«Δεν είχαμε ενημερωθεί για το σχέδιο αυτό πριν από τη δημοσίευση των πρώτων πληροφοριών στον αμερικανικό και αυστραλιανό Τύπο, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του [προέδρου των ΗΠΑ] Τζο Μπάιντεν» δήλωσε ο Πασκάλ Κονφαβρέ.

Η διάψευση ακολούθησε δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου ότι ΗΠΑ και Γαλλία είχαν επαφές, σε υψηλό επίπεδο, πριν από την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής σύμπραξης.

«Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν σε επαφή με τους Γάλλους ομολόγους τους για να συζητήσουν την AUKUS ακόμη και πριν από την ανακοίνωσή της» ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Πηγή:cnn.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση