ΚΟΣΜΟΣ

Άκυρες χιλιάδες βαπτίσεις από την γκάφα ενός ιερέα- Έλεγε λάθος μια λέξη

Χρησιμοποιούσε για χρόνια μια λέξη λάθος με αποτέλεσμα να ακυρωθούν χιλιάδες βαπτίσεις

No profile pic

Η γκάφα ενός καθολικού ιερέα στην Αριζόνα ανάγκασε τις τοπικές αρχές να ακυρώσουν χιλιάδες βαπτίσεις που έκανε επί πολλά χρόνια.

Αξιωματούχοι της Εκκλησίας λένε ότι ο ιερέας Andres Arango χρησιμοποιούσε τη λέξη «εμείς» αντί για «εγώ» κατά τη διάρκεια των βαπτίσεων.

Οι Καθολικοί πιστεύουν ότι μόνο ο Ιησούς Χριστός έχει τη δύναμη να βαφτίζει - όχι η ευρύτερη κοινότητα ή η Εκκλησία. Ο ιερέας παραιτήθηκε από τη θέση του και ζήτησε συγγνώμη.

Σύμφωνα με την Επισκοπή του Φοίνικα, ο αιδεσιμότατος Arango απήγγειλε λανθασμένα τις λέξεις που χρησιμοποιούνται στις βαπτίσεις μέχρι 17 Ιουνίου 2021. Η Εκκλησία χαρακτήρισε άκυρες όλες τις βαπτίσεις που έκανε μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Εκκλησιαστικά αρχεία δείχνουν ότι ο Arango έφτασε στην περιοχή ως πάστορας τον Φεβρουάριο του 2013. Μεταξύ 1995 και 2000, ήταν δάσκαλος και πάστορας στη Βραζιλία.

Προς το παρόν είναι ασαφές πόσες βαπτίσεις θεωρούνται πλέον άκυρες, αν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για χιλιάδες. Η Εκκλησία ζήτησε να εμφανιστούν όσοι βαφτίστηκαν από τον Arango ή είχαν βαφτίσει τα παιδιά τους.

Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι η χρήση της λέξης «εμείς» αντί για «εγώ» στη φράση «Σε βαπτίζω στο όνομα του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Ο Deepak Sarma, καθηγητής θρησκευτικών στο Case Western Reserve University του Οχάιο, είπε στο BBC ότι στη θρησκεία, μεμονωμένες λέξεις μπορεί να είναι «ισχυρές».

«Στην προκειμένη περίπτωση, όταν χρησιμοποιείται η λέξη "εμείς", φαίνεται να υπονοεί ότι υπάρχει μια κοινότητα πιστών που κάνει τη βάπτιση», εξήγησε. «Η Καθολική Εκκλησία διδάσκει ότι όταν ένα άτομο βαφτίζει, στην πραγματικότητα ο Χριστός εργάζεται μέσω αυτού του ατόμου».

Η χρήση των λέξεων «εγώ» ή «εμείς», πρόσθεσε ο καθηγητής Sarma, «προκαλεί ή δεν προκαλεί την επιδιωκόμενη μεταμόρφωση».

«Αν το πεις λάθος, το άτομο που προορίζεται να βαφτιστεί δεν μεταμορφώνεται», πρόσθεσε. «Εάν συνεχίσουν ως Καθολικοί και συμμετέχουν σε άλλα μυστήρια μελλοντικά, όλα βασίζονται στην πλάνη ότι στην πραγματικότητα μεταμορφώθηκαν».

Σε επιστολή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ο Arango ζήτησε συγγνώμη για την «χρήση εσφαλμένης φόρμουλας» και παραιτήθηκε από τη θέση του, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε «να βοηθήσει στην αποκατάσταση των πληγέντων».

Η Καθολική Εκκλησία πιστεύει ότι το βάπτισμα είναι προϋπόθεση για τη σωτηρία. Στη Βίβλο, ο Ιησούς βαπτίζεται από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και λέει στους μαθητές ότι «κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στη βασιλεία του Θεού χωρίς να γεννηθεί από νερό και πνεύμα».

Ο καθηγητής Sarma ότι το βάπτισμα -όπως τα τελετουργικά σε όλες τις θρησκείες- αποτελεί βασικό κομμάτι της θρησκευτικής ταυτότητας και σε αυτή την περίπτωση «κάνει κάποιον καθολικό».

«Διαφορετικές παραδόσεις, είτε ο Καθολικισμός, είτε ο Ιουδαϊσμός είτε ο Ινδουισμός, έχουν όλες διαφορετικά μοτίβα που πρέπει να ακολουθήσεις για να γίνεις ένας πλήρως αυθεντικός Καθολικός, για παράδειγμα», είπε. «Είναι τελετές μετάβασης, και πρέπει να υποβληθείς σε αυτές τις τελετές μύησης για να γίνεις πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος».

Μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, πολίτες που γνώριζαν τον Arango εξέφρασαν την συμπόνοια τους προς αυτόν. «Δεν νομίζω ότι ήταν κάτι που έκανε επίτηδες», είπε η Evelyn Ortega, μια γυναίκα της οποίας η βάπτιση του παιδιού της είναι πλέον άκυρη.

 

Με πληροφορίες από BBC

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση