Νέες αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν ή κινούνταν χθες Πέμπτη προς τη Μεκέλε, την πρωτεύουσα της πολιτείας Τιγκράι της Αιθιοπίας, θέατρο πολέμου που διαρκεί από τον Νοέμβριο του 2020 που απειλείται με λιμό, ανακοίνωσαν το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ).
Οχηματοπομπή της ΔΕΕΣ, αποτελούμενη από κάπου δέκα φορτηγά, σύμφωνα με πηγή, έφθασε χθες Πέμπτη στη Μεκέλε, γνωστοποίησε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας. Αυτή η «δεύτερη οχηματοπομπή που έφθασε στην Τιγκράι αυτόν τον μήνα» με πρωτοβουλία της ΔΕΕΣ μεταφέρει «ιατρικό υλικό, τρόφιμα και εξοπλισμό προορισμένο για κέντρο ορθοπεδικής αποκατάστασης», εξήγησε η ίδια μέσω Twitter.
Άλλη οχηματοπομπή, του ΠΕΠ, βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Μεκέλε, ανέφερε ο οργανισμός αυτός των Ηνωμένων Εθνών μέσω Twitter. Την αποτελούν «47 φορτηγά» που μεταφέρουν «τρόφιμα» και άλλες «προμήθειες ζωτικής σημασίας», καθώς και «τρία βυτιοφόρα με καύσιμα», που προορίζονται για διανομή σε κοινότητες.
Στην οχηματοπομπή αυτή είναι ενταγμένα φορτηγά του ΠΕΠ, της UNICEF, της JEOP (Joint Emergency Operation, συμμαχία ΜΚΟ) και άλλων οργανισμών, διευκρίνισε πηγή προσκείμενη σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια, που είχαν σταματήσει να αναχωρούν από τα μέσα Δεκεμβρίου, άρχισαν να εκτελούν ξανά δρομολόγια την 1η Απριλίου, μέσω της γειτονικής πολιτείας Αφάρ, μετά την ανακοίνωση στα τέλη του Μαρτίου της συμφωνίας «κατάπαυσης του πυρός» ανάμεσα στον στρατό της ομοσπονδιακής αιθιοπικής κυβέρνησης και τους αντάρτες του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF).
Η πρώτη οχηματοπομπή έπειτα από τρεις μήνες, αποτελούμενη από περίπου είκοσι φορτηγά, έφθασε στη Μεκέλε την 1η Απριλίου με 500 τόνους τροφίμων, ακολουθούμενη την επομένη από αυτοκίνητα της ΔΕΕΣ με φάρμακα, τρόφιμα και υλικά καθαρισμού του νερού ώστε να γίνει πόσιμο.
Από τα μέσα του Δεκεμβρίου ως την 1η Απριλίου, ιατρικά είδη και τρόφιμα είχαν μπορέσει να παραδοθούν μόνο αεροπορικώς στην Τιγκράι, σε ολοένα μικρότερες ποσότητες, καθώς οι δρόμοι ήταν κλειστοί για τις οχηματοπομπές των ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Εν μέσω μαχών και ανασφάλειας στην Αφάρ, μέρος της οποίας έχει καταλάβει το TPLF, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται εδώ και καιρό πως εμποδίζουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ ανακοίνωσε χθες πως «διευκόλυνε τη μετακίνηση» των 60 φορτηγών των δύο οχηματοπομπών που αναχώρησαν τις τελευταίες δύο ημέρες και επαναβεβαίωσε τη «δέσμευσή της» να «συνεργαστεί στενά με τη διεθνή κοινότητα και άλλους εταίρους ώστε να εγγυηθεί σωστή πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια» στην Τιγκράι.
Παράλληλα, αξίωσε η διεθνής κοινότητα «να ασκήσει πίεση στους μαχητές της Τιγκράι για να αποσυρθούν εντελώς από τις περιοχές που κατέχουν στις πολιτείες Αφάρ και Αμχάρα», που γειτονεύουν με την Τιγκράι, «ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απρόσκοπτη παράδοση βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται» σε αυτές.
Η αποχώρηση των πολεμιστών του TPLF από την Αφάρ και την Αμχάρα ήταν ένας από τους όρους που έθεσε η Αντίς Αμπέμπα για να εφαρμοστεί η «ανακωχή» που ανακοινώθηκε στα τέλη Μαρτίου.
Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας οδικώς συνέπεσε με την επίσκεψη του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για το Κέρας της Αφρικής, του Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, στην Αιθιοπία, καθώς η Ουάσινγκτον πολλαπλασίασε τις διπλωματικές πιέσεις για να επιτραπεί η διέλευση της βοήθειας.
Ανακοινώθηκε επίσης 48 ώρες μετά την διαβεβαίωση του TPLF ότι αποχώρησαν οι τελευταίες δυνάμεις του από την Ερέμπτι, τομέα που κατείχαν στην Αφάρ. Η αποχώρησή τους δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέχρι στιγμής.
Η βοήθεια που έχει φθάσει στην Τιγκράι από την 1η Απριλίου κάθε άλλο παρά αρκεί, με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες στην πολιτεία αυτή, σύμφωνα με παρατηρητές.
Περίπου 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι, με άλλα λόγια το 83% των έξι εκατομμυρίων κατοίκων της, βρίσκονται σε κατάσταση «διατροφικής ανασφάλειας», ενώ δύο εκατομμύρια πάσχουν από «οξεία έλλειψη τροφής», υπολόγιζε τον Ιανουάριο το ΠΕΠ.
Ο πόλεμος στην Τιγκράι, ο απολογισμός των θυμάτων του οποίου είναι άγνωστος, ξέσπασε όταν ο πρωθυπουργός Άμπι έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό να ανατρέψει την πολιτειακή κυβέρνηση του TPLF, του κόμματος που κυβερνούσε όλη τη χώρα για σχεδόν 30 χρόνια, διότι αψηφούσε την εξουσία του για μήνες.
Ο Άμπι Άχμεντ, ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019, κατηγόρησε το TPLF ότι επιτέθηκε εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού. Αφού κατέλαβε τη Μεκέλε σ’ έναν μήνα, ο στρατός του εκδιώχθηκε από την Τιγκράι σε αντεπίθεση ευρείας κλίμακας του TPLF και ο πόλεμος, ο οποίος έχει σημαδευτεί από πολλές ωμότητες και των δύο πλευρών, εξαπλώθηκε στις γειτονικές πολιτείες Αφάρ και Αμχάρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ