Άγνωστο ακόμα το μέγεθος της τραγωδίας στην Ιταλία - «Ήταν σαν την κόλαση του Δάντη»!

Οι ιστορίες, ειδικά παιδιών, συγκλονίζουν ολόκληρη τη χώρα - Τα χαλάσματα, η σκόνη και ο ανθρώπινος πόνος περισσεύουν...

Το πρόσωπό του δείχνει σιγά σιγά ο εφιάλτης στην κεντρική Ιταλία από τον σεισμό των 6 βαθμών: Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 247 ενώ αρκετοί συνεχίζουν να αγνοούνται. Εκατοντάδες οι εκτοπισμένοι, νύχτα φόβου, μετασεισμών και ασταμάτητου σκαψίματος.

To πρωί της Πέμπτης, ένα 24ωρο μετά το σεισμό, οι ιταλικές αρχές Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσαν πως οι νεκροί έχουν φτάσει τους 247. Αρκετά από τα θύματα είναι παιδιά, όπως ανέφεραν. 

Οι επιχειρήσεις για ανεύρευση επιζώντων συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, υπό το φως φακών -ρεύμα δεν υπάρχει σε αρκετές από τις βαρύτερα πληγείσες περιοχές- και ακόμη και με τα χέρια.

Οι μικρές εκλάψεις ελπίδας δεν λείπουν -η ανάσυρση μίας 10χρονης από τα ερείπια στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, υπό τα χειροκροτήματα διασωστών, τη νύχτα δίνει δύναμη στους Ιταλούς- όμως η συνολική εικόνα καλλιεργεί προσδοκίες για ακόμη υψηλότερο απολογισμό: Το 90% όσων ανασύρονται είναι νεκροί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν διασώστες από το Ριέτι. 

Σύμβολο της τραγωδίας έχει γίνει ένα από παλιότερα ξενοδοχεία στο Αματρίτσε, το Hotel Roma:

Έχει καταρρεύσει σχεδόν ολόκληρο -μόνο η είσοδός του μένει να θυμίζει πού στεκόταν- ενώ στο εσωτερικό βρίσκονταν 70 άτομα. 

Από αυτούς, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μόνο δύο μέχρι στιγμής. Ακόμη πιο απογοητευτική ήταν η ανάσυρση ενός 11χρονου αγοριού νεκρού, το οποίο αρχικά είχε δώσει σημάδια ζωής κάτω από τα ερείπια που τελικά όμως σίγησαν. 

Οι ιστορίες, ειδικά παιδιών, συγκλονίζουν ολόκληρη τη χώρα: Στο Αματρίτσε βρέθηκαν δύο δίδυμα αγόρια επτά ετών, το ένα έχει μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση με ελικόπτερο στη Ρώμη, το δεύτερο άφησε την τελευταία του πνοή. Ή η ιστορία ενός κοριτσιού μόλις 18 μηνών, η μητέρα του οποίου είχε φύγει από τη Λ'Άκουιλα μετά τον σεισμό του 2009 για να χάσει το παιδί της από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου. 

Συνολικά, οι τραυματίες φτάνουν μέχρι στιγμής τους 368. Η συγκυρία επιβαρύνει την κατάσταση, επειδή στα ορεινά χωριά της περιοχής που χτυπήθηκε δεν βρίσκονταν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και αρκετοί που επιστρέφουν για το τέλος Αυγούστου στον τόπο καταγωγής τους. 

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες 

Ο συνήθως πολύβουος κεντρικός δρόμος της πόλης Αματρίτσε στην Ιταλία έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης.Τα χαλάσματα, η σκόνη και ο ανθρώπινος πόνος περισσεύουν... 


Η πόλη της κεντρικής Ιταλίας έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τον φονικό σεισμό και οι πολίτες αγωνιούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, που παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα χαλάσματα. 

«Θεέ μου, μοιάζει με πεδίο μάχης…» είπε μια γυναίκα, που περπατούσε στους δρόμους σαν χαμένη με τις παντόφλες και το νυχτικό της. «Ζήσαμε σκηνές Αποκάλυψης» δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Telegraph μια άλλη γυναίκα, επίσης από την Αματρίτσε. 

Η γενέτειρα της αγαπημένης μακαρονάδας «άλα Αματριτσιάνα» θα κάνει πολλά χρόνια να συνέλθει από το φονικό σεισμό των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χτύπησε την ευρύτερη περιοχή του Ριέτι. Τεράστιες είναι οι καταστροφές στην περιοχή μεταξύ Λάτσιο, Μάρκε, Ούμπρια και Αμπρούτσο.

«Η μισή μας πόλη εξαφανίστηκε» δήλωσε ο δήμαρχος της Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρόζι.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν έξω από το νοσοκομείο και νοσηλεύονται από το προσωπικό στους δρόμους ή έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία, υπό το φόβο ότι το κτίριο θα πέσει από κάποιο μετασεισμό.

«Ηταν σαν την κόλαση του Δάντη» 

Ένας τουρίστας από τη Ρώμη περιέγραψε τις σκηνές που διαδραματίστηκαν στην πόλη Ακούμολι: «Ήταν σαν την κόλαση του Δάντη. Οι άνθρωποι έκλαιγαν και ζητούσαν βοήθεια. Οι διασώστες έφτασαν μια ή μιάμιση ώρα αργότερα» δήλωσε ο άντρας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. 

«Ο σεισμός ήταν πιο δυνατός από οποιοδήποτε άλλο έχω ποτέ αισθανθεί» είπε ο 65χρονος Λούκα Φατσέντα, που την έχασε έναν ξάδελφο από τη μανία της φύσης. 


«Το ταβάνι έπεσε αλλά δεν με χτύπησε… Έβαλα ένα μαξιλάρι πάνω στο κεφάλι μου και δεν τραυματίστηκα, ευτυχώς. Μόνο λίγο στο πόδι» δήλωσε στο AFP η Μαρία Τζιάνι. 

Μια άλλη γυναίκα, εμφανώς σοκαρισμένη από την καταστροφή, δήλωσε ότι η Αματρίτσε ήταν μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ιταλίας. «Τώρα δεν ξέρω τι θα κάνουμε…» είπε. 

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και άλλες γειτονικές χώρες έχουν προσφερθεί να συνδράμουν στις έρευνες.

Στην Αθήνα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προσφοράς βοήθειας στην Ιταλία.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ