ΚΟΣΜΟΣ
Αφέθηκε ελεύθερος ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα
Μετά την επιστροφή του του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για τρεις καταδίκες που του είχαν επιβληθεί κατά την απουσία του
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα αφέθηκε ελεύθερος σήμερα το πρωί, έξι μήνες μετά την επιστροφή του στη χώρα από όπου είχε φύγει πριν 15 χρόνια.
Ο 74χρονος δισεκατομμυριούχος βρισκόταν στην εξουσία από το 2001 ως το 2006 πριν ανατραπεί με πραξικόπημα. Επέστρεψε στην Ταϊλάνδη στις 22 Αυγούστου 2023, έπειτα από 15 χρόνια που έμεινε αυτοεξόριστος. Μετά την επιστροφή του του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για τρεις καταδίκες που του είχαν επιβληθεί κατά την απουσία του και αφορούσαν τη διακυβέρνησή του καθώς και τη διαχείριση της πρώην επιχείρησής του, της Shin Corp.
Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2023 ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μάχα Βαζιραλονγκόρν μείωσε την ποινή του σε ένα έτος φυλάκιση. Στις αρχές Φεβρουαρίου οι ταϊλανδικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι ο Τακσίν Σιναουάτρα πληρούσε τους όρους για πρόωρη αποφυλάκιση λόγω της ηλικίας και τη κατάστασης της υγείας του.
Ιδιαίτερα δημοφιλής στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κυρίως από τους αγρότες στη βόρεια και βορειοανατολική Ταϊλάνδη, ο Τακσίν πιστεύεται ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους παλιούς αντιπάλους του – τον στρατό και τη μοναρχία-- για να αφεθεί ελεύθερος.
Διχασμένη χώρα
Ο Τακσίν Σιναουάτρα είναι βετεράνος της πολιτικής ζωής της Ταϊλάνδης και διατηρεί επιρροή στο κόμμα Φέου Τάι, του οποίου ηγείται η κόρη του Παετονγκτάρν, η οποία θεωρείται ότι συνεχίζει την οικογενειακή δυναστεία. Εξάλλου ενδέχεται να γίνει το τρίτο μέλος της οικογένειας που θα αναλάβει την πρωθυπουργία, μετά τον πατέρα της Τακσίν και τη θεία της Γινγκλούκ που ηγήθηκε του βασιλείου από το 2011 ως το 2014, όταν ανατράπηκε επίσης από πραξικόπημα.
Τον Τακσίν Σιναουάτρα αγαπούν ιδιαίτερα οι αγρότες, χάρη στην πολιτική αναδιανομής που ακολούθησε, όμως απεχθάνονται οι ελίτ της Μπανγκόκ που τον θεωρούν πολύ λαϊκιστή και αλαζόνα έναντι του βασιλιά.
Αν και του αποδίδεται η σωστή διαχείριση της οικονομίας ο Τακσίν, που έκανε περιουσία στις τηλεπικοινωνίες, συχνά κατηγορούνταν ότι αναμίγνυε τις προσωπικές του υποθέσεις με αυτές του κράτους.
Η ένταση κορυφώθηκε με τα κινήματα διαμαρτυρίας στα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι υποστηρικτές του, "τα κόκκινα πουκάμισα”, με τους αντιπάλους του που πρόσκεινται στη μοναρχία, "τα κίτρινα πουκάμισα”. Το 2010 ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδήλωσης των κόκκινων πουκαμίσων, σκοτώνοντας περισσότερους από 90 ανθρώπους.
Κάποιοι παραδοσιακοί υποστηρικτές του Τακσίν τον κατηγορούν τώρα ότι έτεινε το χέρι στους στρατιωτικούς ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα και να αποφύγει τη δικαιοσύνη.
Το Φέου Τάι δέχθηκε να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με φιλοστρατιωτικά κόμματα, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχαν καταφέρει να παραμείνουν στην εξουσία μετά τη μεγάλη τους ήττα στις εκλογές του 2023. Από την αμφιλεγόμενη συμφωνία αποκλείστηκε το προοδευτικό κόμμα Move Forward, που κέρδισε στις εκλογές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ