ΙΣΤΟΡΙΑ
H πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα στον κόσμο δημιουργήθηκε το 1843!
Σχεδιαστής της υπήρξε ο Βρετανός ζωγράφος John Callcott Horsley, ύστερα από παρακίνηση του Sir Henry Cole πρώτου διευθυντή του Μουσείου Victoria and Albert
Η πρώτη κάρτα Χριστουγέννων φτιάχτηκε στο Λονδίνο το 1843.Είναι περίπου 179 χρονών και θεωρείται μια από τις πρώτες ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες, που τυπώθηκαν μαζικά για εμπορική χρήση…
Η εικόνα δημιουργεί ένα οπτικό τρίπτυχο, που στο κέντρο του απεικονίζει τη χαρά ενός πλούσιου οικογενειακού γλεντιού, ενώ στα δύο του άκρα το «φιλάνθρωπο πνεύμα» (με το υπηρετικό προσωπικό να φιλεύει τους φτωχούς). Συγκαταλέγεται στην ομάδα 18 καρτών της βικτωριανής εποχής , οι παλιότερες που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας.
Ωστόσο ένα από τα αντίτυπά της, αυτό που έστειλε ο Henry Cole στη γιαγιά του το 1843, πουλήθηκε το 2001 προς 22.500 λίρες και λίγα χρόνια αργότερα δημοπρατήθηκε από τον Οίκο Sotheby’s ,το 2010, με τελική τιμή πώλησης τα 7.000 δολάρια
Σχεδιαστής της υπήρξε ο Βρετανός ζωγράφος John Callcott Horsley (1817 – 1903), ύστερα από παρακίνηση του Sir Henry Cole (πρώτου διευθυντή του Μουσείου Victoria and Albert), που είχε την ιδέα να στείλει εκείνη τη χρονιά τις χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες ευχές του σε εικόνα.Mάλιστα εμφανίστηκε στην αγορά αρκετούς μήνες μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και πιο συγκεκριμένα την 1η του Μαΐου του 1843.Η κεντρική εικόνα της κάρτας έδειχνε μια οικογενειακή στιγμή ενώ δεξιά και αριστερά σκηνές της φιλανθρωπίας. Με μεγάλα κεφαλαία γράμματα αναγραφόταν η ευχή "Χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος σε εσένα". Τυπώθηκαν με τη μέθοδο της λιθογραφίας περίπου 1.000 κάρτες και χρωματίστηκαν στο χέρι από επαγγελματία με το όνομα Mason.
Ήταν το 1843, χρονιά έκδοσης και της περίφημης «Χριστουγεννιάτικης ιστορίας» του Ντίκενς, οπότε και η συγκεκριμένη κάρτα αποτυπώνει θεματικά τους δύο κόσμους, των πλούσιων και των φτωχών, που χαρακτήρισαν με την έντονη αντίθεσή τους τη βικτωριανή εποχή και το «αίτημα» της χριστουγεννιάτικης φιλανθρωπίας απ’ τους ευημερούντες, που ακόμη και σήμερα ζωντανεύει ως «εποχική αξία». Οι γιρλάντες από κισσό που ζωγράφισε δημιουργούσαν ένα ρομαντικό πλαίσιο και τα σχέδιά της αναπαριστούσαν φιλανθρωπικές πράξεις (ένδυσης και σίτισης φτωχών και πεινασμένων). Το κεντρικό θέμα έδειχνε μια χαρούμενη οικογενειακή συγκέντρωση, όπου τα μέλη της έκαναν μια πρόποση για τα Χριστούγεννα. Σε αυτή την πρώτη κάρτα ήταν εμφανή και τα δυο βασικά στοιχεία των Βικτωριανών Χριστουγέννων, δηλαδή οι αγαθές πράξεις και ο συνδυασμός καλού φαγητού και ποτού. Οι αγγλικές χριστουγεννιάτικες κάρτες που ακολούθησαν (τυπωμένες με τη μέθοδο της χρωμολιθογραφίας) είχαν ρομαντικό ύφος και, απαραιτήτως, περίτεχνες ανάγλυφες χρωματιστές μπορντούρες. Το κεντρικό μοτίβο απεικόνιζε συνήθως άνθη ή πουλιά επάνω στα κλαδιά, χαρούμενα παιδιά με παιχνίδια και λουλούδια στα χέρια, λιλιπούτειες νεράιδες και ξωτικά και γενικά εικόνες φύσης, παιχνιδιού και χαράς.
Για την ιστορία, οι βικτωριανοί συντηρητικοί κύκλοι βρήκαν λόγο να θιχθούν με την εικόνα της κάρτας, καθώς μες στην οικογενειακή γιορτή ένα παιδάκι φαίνεται να δοκιμάζει στα κλεφτά μια γουλιά κρασί από το ποτήρι της μαμάς του.
ΠΗΓΕΣ :
Wikipedia.org
Christmasworldpress.org
Cretalive.gr