ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τι είναι αυτό που ωθεί τα δελφίνια στη δημιουργία συμμαχικών δικτύων;
Τα δελφίνια σχηματίζουν (λόγω...ερωτικού κινήτρου) τα μεγαλύτερα συμμαχικά δίκτυα μετά τους ανθρώπους, αποκαλύπτει διεθνής έρευνα
Τα αρσενικά ρινοδέλφινα δημιουργούν τα μεγαλύτερα γνωστά πολυεπίπεδα δίκτυα συμμαχιών, πέρα από τους ανθρώπους, δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη. Το κίνητρο τους είναι εν γένει...ερωτικό, δηλαδή η πιο εύκολη ανεύρεση συντρόφου.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μπρίστολ (Βρετανία), της Ζυρίχης (Ελβετία) και της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν δεδομένα από 121 ενήλικα αρσενικά ρινοδέλφινα του Ινδο-Ειρηνικού.
Διαπιστώθηκε ότι σε πρώτο επίπεδο τα δελφίνια σχηματίζουν συμμαχίες δύο ή τριών ατόμων για να επιδιώξουν συνεργατικά το «φλερτ» με μεμονωμένα θηλυκά. Σε δεύτερο επίπεδο δημιουργούνται συμμαχίες τεσσάρων έως 14 αρσενικών που ανταγωνίζονται με άλλες συμμαχίες για την προνομιακή πρόσβαση σε θηλυκά δελφίνια. Υπάρχουν επίσης ακόμη ευρύτερες, τρίτου επιπέδου, συμμαχίες ανάμεσα σε συνεργαζόμενες συμμαχικές ομάδες του προηγούμενου δεύτερου επιπέδου.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Στέφανι Κινγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Μπρίστολ, δήλωσε ότι «η συνεργασία ανάμεσα σε συμμάχους είναι εξαπλωμένη στις ανθρώπινες κοινωνίες και ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της επιτυχίας μας. Η ικανότητά μας να δημιουργούμε στρατηγικές, συνεργατικές σχέσεις σε πολλαπλά κοινωνικά επίπεδα, όπως εμπορικές ή στρατιωτικές συμμαχίες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, θεωρείτο κάποτε μοναδική για το είδος μας. Όμως όχι μόνο δείξαμε ότι τα αρσενικά ρινοδέλφινα σχηματίζουν το μεγαλύτερο γνωστό πολυεπίπεδο δίκτυο συμμαχιών εκτός των ανθρώπων, αλλά ότι οι συνεργατικές σχέσεις ανάμεσα στις ομάδες επιτρέπουν στα αρσενικά να περνούν περισσότερο χρόνο με τα θηλυκά, αυξάνοντας έτσι την αναπαραγωγική επιτυχία τους».
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2121723119
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ