Τεράστια ανακάλυψη στον πλανήτη Άρη!

Newsroom
Newsroom

Αν και είναι γνωστό ότι υπάρχει παγωμένο νερό στους πόλους του Άρη και υδρατμοί στην ατμόσφαιρά του, αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται υγρό νερό στον πλανήτη

Επιστήμονες ανακάλυψαν αποθέματα νερού στον εξωτερικό βραχώδη φλοιό του Άρη, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Mars Insight Lander της NASA, το οποίο προσεδαφίστηκε στον πλανήτη το 2018.

Το σκάφος, εξοπλισμένο με σεισμόμετρο, κατέγραψε σεισμικές δονήσεις για τέσσερα χρόνια, γνωστές ως «Marsquakes» (σεισμοί του Άρη), που προέρχονται από το εσωτερικό του Κόκκινου Πλανήτη.

Αναλύοντας αυτές τις δονήσεις και τη συμπεριφορά του πλανήτη, οι ερευνητές εντόπισαν «σεισμικά σημάδια» υγρού νερού.

Ανακαλύψεις από τον «παλμό» του Άρη

Παρά την ύπαρξη παγωμένου νερού στους πόλους του Άρη και υδρατμών στην ατμόσφαιρά του, αυτή είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται νερό σε υγρή μορφή στον πλανήτη.

Η αποστολή Insight της NASA ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, αφού κατέγραψε 1.319 σεισμικές δονήσεις στον Άρη.

Μετρώντας την ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν το πιθανότερο υλικό που βρίσκεται σε κίνηση.

«Αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιούνται και στη Γη για την ανίχνευση νερού, πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο καθηγητής Michael Manga από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkeley, που συμμετείχε στην έρευνα.

Η ανάλυση αποκάλυψε την ύπαρξη αποθεμάτων νερού σε βάθος 10 έως 20 χιλιομέτρων στον φλοιό του Άρη.

Σημάδια αρχαίας ύπαρξης νερού

Η επιφάνεια του Άρη φέρει ίχνη αρχαίων ποταμών και λιμνών, αλλά τα τελευταία τρία δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης ήταν μια έρημος.

Μέρος του νερού εξατμίστηκε στο διάστημα όταν ο Άρης έχασε την ατμόσφαιρά του. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Manga, «στη Γη, μεγάλο μέρος του νερού βρίσκεται υπόγεια, και δεν υπάρχει λόγος να μην ισχύει το ίδιο και για τον Άρη».

Η ανακάλυψη αυτή αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για την ύπαρξη ζωής στον Άρη. «Χωρίς υγρό νερό, δεν μπορεί να υπάρξει ζωή», εξηγεί ο καθηγητής Manga. «Αν υπάρχουν κατοικήσιμα περιβάλλοντα στον Άρη, αυτά πιθανότατα βρίσκονται βαθιά υπόγεια».

Πηγή: Dnews

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ