Τεχνητή Νοημοσύνη: Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας;

Newsroom
Newsroom

Τι υποστηρίζουν ορισμένοι ερευνητές.

Καθώς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται για την πρόληψη της επόμενης πανδημίας, ορισμένοι στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη ως ένα κρίσιμο εργαλείο για την ετοιμότητα. Με ορισμένους να προβλέπουν μια άλλη μεγάλη πανδημία μέσα στην επόμενη δεκαετία, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην έγκαιρη ανίχνευση, την ανάπτυξη εμβολίων και την πρόβλεψη, έχει τη δυνατότητα να μετριάσει σημαντικά τις επιπτώσεις ενός τέτοιου γεγονότος.

Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιο παθογόνο θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία, η αξιολόγηση προηγούμενων προσπαθειών για τον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση επιδημιών και πανδημιών μπορεί να επιτρέψει μια πιο προληπτική και αποτελεσματική αντιμετώπιση στο μέλλον. Πολλοί επιστήμονες ποντάρουν στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της.

Ερευνητές στην Καλιφόρνια αναπτύσσουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης το οποίο λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και εντοπίζει πρώιμες ενδείξεις πιθανών πανδημιών.Το εν λόγω εργαλείο αναλύει δισεκατομμύρια αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίσει μοτίβα που μπορεί να σηματοδοτούν μια επερχόμενη κρίση υγείας. Tο σύστημα κατηγοριοποιεί γεγονότα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την εμφάνιση μιας επιδημίας, επιτρέποντας στις υγειονομικές αρχές να δράσουν γρήγορα. Η τεχνολογία αυτή μπορεί επίσης να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να προσαρμόζουν τις στρατηγικές σε πραγματικό χρόνο.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Predictive Intelligence for Pandemic Prevention του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτεί έρευνα που «αποσκοπεί στον εντοπισμό, τη μοντελοποίηση, την πρόβλεψη, την παρακολούθηση και τον μετριασμό των επιπτώσεων των μελλοντικών πανδημιών». Το έργο βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα επιστημόνων του UCI και του UCLA, συμπεριλαμβανομένης μιας βάσης δεδομένων που περιλαμβάνει 2,3 δισεκατομμύρια αναρτήσεις στο Χ (πρώην Twitter) που συλλέγονται από το 2015, για την παρακολούθηση των τάσεων της δημόσιας υγείας.

Πρόβλεψη μεταλλάξεων των ιών και επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων

Ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται EVEScape και αναπτύχθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, προβλέπει νέες παραλλαγές του κορονοϊού. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το εργαλείο μπορεί να προβλέψει τις μεταλλάξεις και άλλων ιών, συμπεριλαμβανομένου του HIV και της γρίπης.

«Ένα από τα μοναδικά πλεονεκτήματα του εργαλείου μας είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί νωρίς σε μια πανδημία», είπε η ερευνήτρια Νίκι Ταντάνι, η οποία συμμετείχε στην ανάπτυξη του EVEScape.

«Θα μπορούσε να βοηθήσει τους παρασκευαστές εμβολίων, αλλά και τους ανθρώπους που αναζητούν νέα θεραπευτικά μέσα- όπως αντισώματα– προκειμένου να μάθουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεταλλάξεις που μπορεί να προκύψουν ακόμη και ένα χρόνο μετά» πρόσθεσε.

Οπως αναφέρει το BBC, ο φαρμακευτικός γίγαντας AstraZeneca χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να επιταχύνει την ανακάλυψη νέων αντισωμάτων. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται από κύτταρα πλάσματος και βοηθούν στην απομάκρυνση μικροοργανισμών από το σώμα. Τα αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή νέων εμβολίων.

Ο αντιπρόεδρος του τμήματος Επιστήμης των Δεδομένων και Ερευνας και Ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης της AstraZeneca, Τζιμ Γουέδερολ, είπε ότι η εταιρεία μπορεί «να δημιουργήσει και να αναλύσει μια βιβλιοθήκη αντισωμάτων και να φέρει τις υψηλότερης ποιότητας προβλέψεις στο εργαστήριο, μειώνοντας τον αριθμό των αντισωμάτων που πρέπει να δοκιμαστούν και τον χρόνο για τον εντοπισμό των αντισωμάτων-στόχων, από τρεις μήνες σε τρεις ημέρες».

Ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες (CEPI) με έδρα το Όσλο – ο οποίος χρηματοδότησε το EVEScape – εκτιμά πως η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στον στόχο του να προετοιμαστεί για επιδημίες και πανδημίες και να ανταποκριθεί σε αυτές.

«Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Δρ. Ιν Κιου Γιουν, διευθυντής προγραμμάτων και καινοτόμων τεχνολογιών στο CEPI.

«Και αυτό που κάνει η τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι επιταχύνει αυτή τη διαδικασία προετοιμασίας».

Ωστόσο, επισήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω και να «ωριμάσει».

«Η τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να εξαρτάται από τις πληροφορίες που εισάγονται, και δεν νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε όλες τις πληροφορίες. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο που μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς ώστε να βελτιώσει την ποιότητα και την ταχύτητα της προετοιμασίας για την επόμενη πανδημία. Αλλά θα ήταν μάλλον λάθος να πούμε ότι μπορεί να επιβραδύνει ή να αποτρέψει την επόμενη πανδημία. Εναπόκειται στους ανθρώπους να καθορίσουν πού θα την εφαρμόσουν» τόνισε.

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο Δρ. Φίλιπ Αμπντελμαλίκ υπογραμμίζει τον ρόλο που παίζουν οι άνθρωποι στην αποτελεσματικότητα της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει συγκεκριμένη αξία. Μπορεί να αντιληφθεί, για παράδειγμα, τις συζητήσεις γύρω από συγκεκριμένα συμπτώματα και να εντοπίσει πιθανές απειλές προτού οι κυβερνήσεις τις ανακοινώσουν επίσημα. Ωστόσο, ενώ αναγνωρίζει τα οφέλη της, επισημαίνει το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να παράγει αποφάσεις για εμάς. Επιπλέον, ανησυχεί για τα ζητήματα που αφορούν την ηθική χρήση της και την ισότιμη εκπροσώπηση.

«Εάν την τροφοδοτώ με πληροφορίες που δεν έχω επαληθεύσει και οι οποίες μπορεί να είναι λανθασμένες, ή να αντιπροσωπεύουν μόνο ορισμένους υποπληθυσμούς, τότε το αποτέλεσμα θα είναι αντιπροσωπευτικό μόνο για ορισμένους υποπληθυσμούς ή θα περιέχει παραπληροφόρηση» επισήμανε.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι σήμερα είμαστε πιο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πανδημία, εν μέρει λόγω της προόδου που έχει σημειωθεί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

«Νομίζω ότι αυτή η πανδημία ήταν ένα είδος αφύπνισης για πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα», είπε η Ταντάνι.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση τώρα απ’ ό,τι ήμασταν πριν από τρία χρόνια», συμπλήρωσε ο Αμπντελμαλίκ.

«Ωστόσο, υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την τεχνολογία που μπορεί να μας βοηθήσει όταν χτυπήσει η επόμενη πανδημία, και αυτό είναι η εμπιστοσύνη. Νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να δουλέψουμε πάνω στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην ανταλλαγή πληροφοριών και στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Το λέμε συνεχώς αυτό, όλοι το λένε, αλλά το κάνουμε στην πραγματικότητα;» κατέληξε ο επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: BBC  / ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ