ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τα δελφίνια θεραπεύουν τις δερματικές τους παθήσεις στα κοράλλια
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης
Tο 2009, στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου, μια επιστημονική ομάδα παρατήρησε ότι τα ρινοδέλφινα (bottlenose dolphins) έκαναν ουρά για να τριφτούν στα κοράλλια. Μάλιστα, η Άντζελα Ζίλτενερ, βιολόγος άγριας ζωής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, παρατήρησε ότι τα δελφίνια επέλεγαν τα είδη των κοραλλιών στα οποία τρίβονταν, και πέρασε τα επόμενα 13 χρόνια προσπαθώντας να κατανοήσει την αινιγματική αυτή συμπεριφορά.
Τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο «iScience», αποκάλυψαν ότι αυτά τα κοράλλια έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα δελφίνια χρησιμοποιούν τα θαλάσσια ασπόνδυλα για να θεραπεύσουν δερματικές παθήσεις.
Όπως αναφέρει το CNN, η Ζίλτενερ και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι τα δελφίνια φαίνεται να χρησιμοποιούν τον ύφαλο ως φαρμακείο: Οι βιοδραστικές ενώσεις στη βλέννα που απελευθερώνουν δύο διαφορετικά είδη κοραλλιών και ένας θαλάσσιος σπόγγος, πιθανώς βοηθούν τα δελφίνια να προστατεύσουν το δέρμα τους.
Οικοδόμηση εμπιστοσύνης
Οι περισσότερες έρευνες για τα δελφίνια διεξάγονται από την επιφάνεια του νερού αλλά επειδή η Ζίλτενερ είναι δύτρια μπόρεσε να τα μελετήσει από κοντά. Χρειάστηκε βέβαια λίγος χρόνος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.
Η ερευνήτρια παρατήρησε ότι τα δελφίνια τρίβονταν μόνο στα κοράλλια Rumphella aggregate και Sarcophyton sp. και στον θαλάσσιο σπόγγο Ircinia sp. Επιπλέον, τρίβονταν με διαφορετικό τρόπο στο καθένα. Στα κοράλλια Sarcophyton sp και τα σφουγγάρια – τα οποία είναι πιο συμπαγή και σκληρότερα στην υφή από τα μαλακά κλαδιά των γοργονιών – τα δελφίνια είχαν την τάση να σπρώχνουν ένα μέρος του σώματός τους και να το στρίβουν. Αντίθετα, γλιστρούσαν ολόκληρο το σώμα τους μέσα στις γοργονιές αρκετές φορές, τρίβοντας πολλά μέρη του σώματος ταυτόχρονα. Συχνά, τα δελφίνια παρατάσσονταν και τρίβονταν εναλλάξ πάνω στις γοργονιές.
(iScience)
Δείγματα κοραλλιών
Επειδή οι ύφαλοι προστατεύονται, η ομάδα πήρε άδεια να πάρει μικρά δείγματα – μόλις ένα εκατοστό – από τα κοράλλια και τα θαλάσσια σπόγγους που χρησιμοποιούν τα δελφίνια. Η ανάλυση της μελέτης έδειξε ότι οι οργανισμοί αυτοί περιείχαν 17 βιοδραστικές ενώσεις, με αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές ή ορμονικές ιδιότητες, δήλωσε η συν-συγγραφέας Γκέρτρουντ Μόρλοκ, αναλυτική χημικός και καθηγήτρια της επιστήμης των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Justus Liebig Giessen στη Γερμανία.
«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι υπήρχαν τόσες πολλές ενώσεις», είπε. «Πιστεύουμε ότι τα δελφίνια επιλέγουν συνειδητά αυτά τα υποστρώματα τα οποία αποδείξαμε ότι έχουν βιοδραστικές ενώσεις και όταν τρίβονται πάνω σε αυτά, το δέρμα τους έρχεται σε άμεση επαφή με αυτά τα μόρια».
Τα δελφίνια το κάνουν αυτο πιθανώς για να ρυθμίσουν και να προστατεύουν το μικροβίωμα του δέρματος, όπως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια κρέμα ή μια αλοιφή, εξήγησε η Μόρλοκ. Η ίδια δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα δεν έχει οριστικές αποδείξεις ότι τα δελφίνια χρησιμοποιούν το κοράλλι ως φάρμακο, αν και υποφέρουν τακτικά από μυκητιασικές λοιμώξεις και δερματικά εξανθήματα.
Ωστόσο, δεν τρίβονται όλα τα δελφίνια του κοπαδιού πάνω σε κοράλλια. Τα νεαρά κάτω του 1 έτους απλώς παρακολουθούν, εξήγησε η Ζίλτενερ. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να θεωρήσουν ότι η συμπεριφορά είναι μαθημένη και όχι έμφυτη.
«Αρχικά, αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να έχει προκύψει ως αποτέλεσμα μιας παρόρμησης ή ενός ενστίκτου, ή και τυχαία. Ίσως, ένα δελφίνι με ερεθισμένο δέρμα να τρίφτηκε πάνω σε ένα κοράλλι που απελευθέρωσε χημικές ουσίες οι οποίες επούλωσαν το δέρμα του. Το ανακουφισμένο δελφίνι θυμήθηκε το γεγονός και το επανέλαβε. Στη συνέχεια δίδαξε τις συμπεριφορές αυτές σε άλλα δελφίνια», δήλωσε η Νταϊάνα Μπάρετ, λέκτορας στο τμήμα βιολογίας του Πανεπιστημίου Ντάρτμουθ της Μασαχουσέτης, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.
«Αυτή η ικανότητα να θυμούνται τις συμπεριφορές και τα επακόλουθα αποτελέσματά τους και στη συνέχεια να επαναλαμβάνουν αυτές τις συμπεριφορές για να αντιμετωπίσουν μελλοντικά δερματικά προβλήματα, προσθέτει στον πλούτο των αποδείξεων ότι τα δελφίνια είναι έξυπνα», είπε.
Τα δελφίνια θεωρούνται εδώ και καιρό ως εξαιρετικά ευφυή ζώα που είναι σε θέση να επικοινωνούν και να χρησιμοποιούν εργαλεία, όπως τα όστρακα, για να κυνηγήσουν την τροφή τους. Η Ζίλτενερ είπε επίσης ότι τα δελφίνια συχνά ξυπνούν από τον ύπνο τους για να τριφτούν στα κοράλλια.
«Είναι σχεδόν σαν να κάνουν ντους, να καθαρίζονται πριν κοιμηθούν το βράδυ ή αφού ξυπνήσουν την ημέρα», λέει.
Φωτογραφία από Gelpi via vista.create