ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τα αρσενικά βρέφη «μιλούν» περισσότερο τον πρώτο χρόνο από ό,τι τα θηλυκά
Μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους τα κορίτσια έφτασαν και ξεπέρασαν τα αγόρια.
Τα βρέφη βγάζουν τσιρίδες, ήχους που μοιάζουν με φωνήεντα και άλλους σύντομους ήχους. Ενώ ορισμένα βρέφη είναι από τη φύση τους πιο ομιλητικά από άλλα, μια νέα μελέτη στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης «iScience» διαπιστώνει ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στον αριθμό αυτής της πρόδρομης ομιλίας τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κίμπροου Όλερ από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις, διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά βρέφη «μιλούν» περισσότερο από τα θηλυκά κατά τον πρώτο χρόνο, παρά την μακροχρόνια πεποίθηση ότι τα θηλυκά έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των αρσενικών στη γλώσσα.
Ωστόσο, αυτό το πρώιμο πλεονέκτημα των αρσενικών βρεφών στην ανάπτυξη της γλώσσας δεν διαρκεί. Μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους τα κορίτσια έφτασαν και ξεπέρασαν τα αγόρια. Συνολικά τα δεδομένα έδειξαν ότι τα αρσενικά βρέφη χρησιμοποιούσαν 10% περισσότερες εκφορές του λόγου κατά τον πρώτο χρόνο σε σύγκριση με τα θηλυκά. Στο δεύτερο έτος τα θηλυκά βρέφη μιλούσαν κατά 7% περισσότερο σε σχέση με τα αρσενικά.
Για τις παραπάνω διαπιστώσεις οι ερευνητές χρησιμοποίησαν περισσότερες από 450.000 ώρες ολοήμερων καταγραφών από 5.899 βρέφη.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(23)00961-6
ΦΩΤΟ: Γράφημα που απεικονίζει τους ήχους των βρεφών ανά λεπτό κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους. Credit: iScience/Oller et al.