ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Το Σύμπαν μπορεί να έχει ηλικία διπλάσια από αυτή που πιστεύουμε

Νέα μελέτη αλλάζει δραματικά τα κοσμολογικά δεδομένα σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί.

Το Σύμπαν μπορεί να έχει ηλικία διπλάσια από αυτή που πιστεύουμε

Για δεκαετίες η επιστημονική κοινότητα συμφωνούσε ότι η Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες κοσμικό φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν, συνέβη πριν από περίπου 13 δισ. έτη. Κάποια στιγμή η γέννηση του Σύμπαντος οριοθετήθηκε στα 13,4 δισ. έτη αλλά τα τελευταία χρόνια νέες μελέτες και πιο ακριβείς μετρήσεις τοποθέτησαν την ηλικία του Σύμπαντος στα 13,8 δισ. έτη.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οτάβα στον Καναδά υποστηρίζει ότι το Σύμπαν έχει ηλικία 26, 7 δισ. ετών κάτι που αν τελικά ισχύει αλλάζει δραματικά τα κοσμολογικά δεδομένα και ανατρέπει όλες τις κρατούσες θεωρίες για την ύπαρξη και εξέλιξη του Σύμπαντος και όλων των δομών και φαινομένων του.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες υπολόγιζαν την ηλικία του Σύμπαντος μελετώντας τα αρχαιότερα αστέρια με βάση την αποκαλούμενη «ερυθρή μετατόπιση» του φωτός που προέρχεται από μακρινούς γαλαξίες. Με τον όρο ερυθρή μετατόπιση οι επιστήμονες περιγράφουν το φαινόμενο όπου το φως ή γενικά ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από μια πηγή αυξάνει σε μήκος κύματος (ουσιαστικά μετατοπίζεται) προς το ερυθρό φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Με βάση αυτή τη μέθοδο η τελευταία σχετική μέτρηση έγινε το 2021 και τα αποτελέσματα ότι το Σύμπαν έχει ηλικία 13,797 δισεκατομμυρίων ετών.

Η νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις υποψίες πολλών ειδικών ότι το Σύμπαν έχει μεγαλύτερη ηλικία από αυτή που αναφέρουν οι μέχρι τώρα υπολογισμοί της. Οι πρώτες αμφιβολίες για την ηλικία του Σύμπαντος άρχισαν να διαχέονται στην επιστημονική κοινότητα όταν διαπιστώθηκε ότι ένα άστρο στον αστερισμό του Ζυγού που ονομάστηκε Μαθουσάλας έχει ηλικία τουλάχιστον 13,65 δισ. ετών φωτός δηλαδή γεννήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το Σύμπαν ενώ οι υπολογισμοί της ηλικίας του δείχνουν ότι μπορεί η ηλικία του άστρου να είναι άνω των 15 δισ. ετών. Ακόμη όμως και με την μικρότερη τιμή της εκτίμησης για την ηλικία του Μαθουσάλα εγείρεται σοβαρό ζήτημα για την ηλικία του Σύμπαντος αφού με όσα γνωρίζουμε δεν θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί ένα άστρο σχεδόν ταυτόχρονα με την γέννηση του Σύμπαντος αφού δεν θα είχαν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για αυτό τον σκοπό.

Επιπλέον το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA ανακάλυψε αρκετούς πρώιμους γαλαξίες που φαίνεται να βρίσκονται σε προχωρημένη κατάσταση εξέλιξης έχουν δηλαδή χαρακτηριστικά (μέγεθος, αριθμό άστρων και ύπαρξη μαύρων τρυπών) τέτοια που δεν συνάδουν με τις συνθήκες που βάση της κρατούσας θεωρίας υπήρχαν στο Σύμπαν όταν σχηματίστηκαν αυτοί οι γαλαξίες.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τα μοντέλα που βασίζονται στην ερυθρή μετατόπιση του φωτός «κουρασμένα» θεωρώντας τα προφανώς ξεπερασμένα και προτείνουν τον υπολογισμό της ηλικίας των κοσμικών δομών με βάση τις φυσικές σταθερές που εισήγαγε στην επιστήμη ο ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς του 20ου αιώνα, ο Πολ Ντιράκ, σταθερές οι οποίες αφορούν τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα σωματίδια και μεταβάλλονται στη διάρκεια του χρόνου. Μένει να δούμε την αποδοχή της νέας μελέτης τόσο ως προς το σκέλος του υπολογισμού της ηλικίας του Σύμπαντος όσο και στο σκέλος της αλλαγής της μεθόδου υπολογισμού των διαστημικών ηλικιών.


Πηγή: Naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση