ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Στο ΙΤΕ η διάσημη Αστροφυσικός Ewine van Dishoeck

Θα είναι ομιλήτρια στη «Διάλεξη Ν. Κυλάφης» 2021

No profile pic

Την 3η ετήσια «Διάλεξη Ν. Κυλάφης» θα δώσει, για το 2021, η διάσημη αστροφυσικός Ewine W. van Dishoeck, Καθηγήτρια Μοριακής Αστροφυσικής στο Leiden University της Ολλανδίας, με τίτλο «Δημιουργώντας αστέρια, πλανήτες και τα στοιχεία της ζωής στο διάστημα». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 στις 14.00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση. 

Η καθ.  van Dishoeck θα λάβει επίσης τον τιμητικό τίτλο «Kylafis Lecturer», για τις «θεμελιώδεις συνεισφορές της σε θέματα θεωρητικής αστροφυσικής και χημείας της μεσοαστρικής ύλης», ο οποίος απονέμεται από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ.

H «Διάλεξη Ν. Κυλάφης» («Kylafis Lecturership») θεσπίστηκε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, σε αναγνώριση της εξέχουσας 35ετούς επιστημονικής και διοικητικής συνεισφοράς του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενου Μέλους ΔΕΠ του ΙΤΕ, Νικόλαου Κυλάφη. Οι ακατάπαυστες προσπάθειές του για τη διαφύλαξη και ανάπτυξη της αριστείας στην Αστροφυσική στο ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έδρασαν καταλυτικά για την ίδρυση του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, το 2018.

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής φιλοδοξεί ο θεσμός της «Διάλεξης Ν. Κυλάφης» να αποτελέσει έναυσμα για τη δημιουργία μιας παράδοσης επισκέψεων διακεκριμένων Αστροφυσικών, οι οποίοι θα εμπνέουν με την παρουσία τους τις νεότερες γενιές επιστημόνων που εκπαιδεύονται στο ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και θα επικοινωνούν στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα της Κρήτης τα τελευταία επιτεύγματα στον ταχύτατα εξελισσόμενο τομέα της Θεωρητικής Αστροφυσικής. 

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια



Οι επιστημονικές συνεισφορές της καθηγήτριας Ewine W. van Dishoeck, τόσο σε πειραματικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, επέτρεψαν την κατανόηση των βασικών φυσικών μηχανισμών σχηματισμού χημικών ενώσεων σε μοριακά νέφη στο διάστημα, καθώς και του τρόπου με τον οποίο αυτά εξελίσσονται, δημιουργώντας νέα αστέρια που περιβάλλονται από δίσκους ύλης και πλανήτες.  

Έχει τιμηθεί με πληθώρα διεθνών βραβείων τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν το Χρυσό μετάλλιο της Ολλανδικής Χημικής Εταιρείας το 1994, το Βραβείο Spinoza το 2000 και το βραβείο Bourke της Αγγλικής Βασιλικής Εταιρείας Χημείας το 2001.  Από το 2001 είναι μέλος της Βασιλικής Ολλανδικής Ακαδημίας Επιστημών καθώς και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2013 έγινε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina. Έλαβε το βραβείο Gothenburg Lise Meitner (Σουηδία) το 2014 και το Παγκόσμιο Βραβείο Επιστήμης Albert Einstein (Μεξικό) το 2015. Το 2018, η καθηγήτρια van Dishoeck τιμήθηκε με το μετάλλιο James Craig Watson (ΗΠΑ) και το βραβείο Kavli (Νορβηγία) για την αστροφυσική το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Την ίδια χρονιά, εκλέχθηκε επίσης Επίτιμο Μέλος της Βασιλικής Ολλανδικής Χημικής Εταιρείας. Εκλέχτηκε στην Αμερικανική Φιλοσοφική Εταιρεία και της απονεμήθηκε το Prix Jules Janssen, αμφότερα το 2020. Το 2021 ο Πάπας Φραγκίσκος την διόρισε στην Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών.

Για δια ζώσης παρακολούθηση της Διάλεξης στο Αμφιθέατρο του ΙΤΕ απαιτείται κράτηση θέσεως στον σύνδεσμοhttps://www.ia.forth.gr/form/reserve-nk2021 

Για παρακολούθηση της Διάλεξης διαδικτυακά, ακολουθήστε τον σύνδεσμο:
https://zoom.us/j/93355395141?pwd=YkdzMUhScEd1aUdpRENNSmd6akZrQT09  

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση