ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Στην ουρά τα κοάλα για να... εμβολιαστούν

Τα κοάλα θα λάβουν μια δόση του εμβολίου και θα τους τοποθετηθούν μικροτσίπ προτού απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον

No profile pic

Περίπου 400 κοάλα θα εμβολιαστούν για τη χλαμύδια στο πλαίσιο δοκιμής που ερευνητές εκφράζουν την ελπίδα ότι θα συμβάλλει σημαντικά στη μακροπρόθεσμη επιβίωση των μαρσιποφόρων αυτών.

Η χλαμύδια, σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που μεταδίδεται και στον άνθρωπο, έχει εξαπλωθεί πολύ στον πληθυσμό των κοάλα της Αυστραλίας. Φορείς της είναι ως και τα μισά από τα ζώα σε κάποιες περιοχές.

«Είναι μια σκληρή ασθένεια, η οποία προκαλεί επιπεφυκίτιδες, μολύνσεις στην κύστη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αδυναμία τεκνοποίησης», εξήγησε χθες Παρασκευή η Άμπερ Γκίλετ, κτηνίατρος ειδικευμένη στα άγρια ζώα στο Australia Zoo Wildlife Hospital, που ανέλαβε τον συντονισμό της έρευνας.

Η βακτηριακή μόλυνση, η οποία μπορεί να μεταδίδεται από τις μητέρες στα νεογέννητα, μπορεί επίσης να προκαλέσει τύφλωση, σύμφωνα με ερευνητές.

Τα κοάλα θα λάβουν μια δόση του εμβολίου και θα τους τοποθετηθούν μικροτσίπ προτού απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

«Ο εμβολιασμός θα ωφελήσει άμεσα το καθένα από τα ζώα και θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια ευρύτερα», είπε ο Πίτερ Τιμς, καθηγητής μικροβιολογίας του University of the Sunshine Coast, που ηγείται στην έρευνα.

Αν και σε πολλές περιπτώσεις η χλαμύδια θεραπεύεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών, οι ερευνητές ελπίζουν πως ο εμβολιασμός θα βελτιώσει τους δείκτες επιβίωσης και αναπαραγωγής των μαρσιποφόρων.

Οι εκτιμήσεις για τον πληθυσμό των κοάλα ποικίλλουν, καθώς είναι δύσκολο να καταμετρηθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο πλαίσιο μελέτης που έκανε το Πανεπιστήμιο της Κουίνσλαντ υπολογίστηκε ότι ζουν περίπου 330.000 στην Αυστραλία.

Χωριστή μελέτη, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της οικολογικής οργάνωσης Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), συμπέρανε πως πάνω από 60.000 κοάλα σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή είδαν το φυσικό τους περιβάλλον να αφανίζεται στις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του 2019 και του 2020 στην Αυστραλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση