Στη ΔΕΘ θα μάθετε πως οι Αρχαίοι Έλληνες έσωσαν τα Μαθηματικά!

Newsroom
Newsroom

«Όλα είναι μαθηματικά»

Την παραπάνω φράση έρχεται να επιβεβαιώσει μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες περιηγήσεις από τους πρόθυμους και χαμογελαστούς ξεναγούς, η έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών» που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και το Περίπτερο 1 της ΔΕΘ.

Πρόκειται για μια έκθεση της Placebo Events, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo AE. Σε αυτήν, αναπροσαρμόζονται τα ιστορικά δεδομένα που αφορούν τα μαθηματικά, στο «σήμερα» και το 2022.

Η έκθεση αποτελεί ένα ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, που ξεκινά για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, από τον 5ο αιώνα π.Χ. και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προβολή βίντεο, εμπειρία εικονικής πραγματικότητας αλλά και μαθηματικές ασκήσεις για μικρούς και μεγάλους.

Τι θα δείτε και θα ακούσετε στη συγκεκριμένη έκθεση

«Ο στόχος της έκθεσης, είναι η απομυθοποίηση της δυσκολίας των μαθηματικών, μέσω της μύησής μας στη μαγεία της μαθηματικής σκέψης», λέει στο GRTimes η μουσειοπαιδαγωγός του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Νίκη Τσιούνη.

Με 7+1 σταθμούς, το ταξίδι στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών στοχεύει να αποδείξει το παραπάνω με την 1η στάση, όπως εξηγεί η κ. Τσιούνη να αφορά σημαντικούς σταθμούς και φυσικά, πρόσωπα της εποχής.

«Στον 2ο σταθμό συναντάμε τους πρώτους Έλληνες μαθηματικούς φιλοσόφους, οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη φιλοσοφική σκέψη. Οι άνθρωποι αυτοί, μεταξύ άλλων ο Θαλής και ο Πυθαγόρας, μελετούν και τις ιδιότητες των σχημάτων», εξηγεί ακόμη η ίδια, λίγο πριν γνωστοποιήσει τη σημαντικότητα της 3ης στάσης που βρίσκεται στη συγκεκριμένη έκθεση.

«Μιλάμε φυσικά για την έννοια της μαθηματικής απόδειξης που επινόησαν οι Έλληνες», λέει συγκεκριμένα, εξηγώντας πως «οι πρώτοι που την επινόησαν ήταν οι Έλληνες μαθηματικοί, πουν διατύπωσαν την αλήθεια με επιχειρήματα».

Αναλύει ακόμη πως «η έννοια της απόδειξης είναι ο θεμέλιος λίθος των σύγχρονων μαθηματικών», ενώ διευκρινίζει πως οι
πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης εποχής είναι ο Πλάτωνας και o Ευκλείδης, αλλά και το γεγονός ότι εδώ, συναντούμε και περίφημο Πυθαγόρειο Θεώρημα.

Πώς τα μαθηματικά συνδέονται με τις επιστήμες

Η ξενάγηση συνεχίζεται με την εξήγηση της «χρυσής εποχής των μαθηματικών» όπου όπως λέει η κ. Τσιούνη, συναντούμε τον Αρχιμήδη και τον Ερατοσθένη, στην Αλεξάνδρεια. Ο Ερατοσθένης, μάλιστα, ήταν ο άνθρωπος που υπολόγισε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το μήκος της περιφέρειας της γης.

Στην έκθεση έχουμε επιπλέον τη δυνατότητα να δούμε τον κομβικό, συνδετικό ρόλο των μαθηματικών με όλες τις υπόλοιπες επιστήμες, όπως η αρχιτεκτονική, η αστρονομία και πολλές άλλες. Λίγο πριν το τέλος, στο διαδραστικό ταξίδι εξηγείται το πως Βυζαντινοί και Άραβες αντιγράφουν και διασώζουν την αρχαία μαθηματική φιλοσοφία και γνώση του παρελθόντος.

Τέλος, στον 8ο σταθμό, γίνεται εικονική περιήγηση στον θαυμαστό κόσμο του Αρχιμήδη. «Εκεί, βλέπουμε τα πειράματά του, μέσω της εικονικής πραγματικότητας», λέει σχετικά η κ. Τσιούνη.

Η διαδραστική έκθεση άνοιξε σήμερα (5/11) τις πύλες της και θα βρίσκεται στη ΔΕΘ έως και τα τέλη του Μαρτίου, του 2023. Θα βρίσκεται στο σημείο ώστε όλοι οι επισκέπτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, που καταδεικνύουν τον κομβικό ρόλο των μαθηματικών στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Άλλωστε, όπως λέει και η Νίκη Τσιούνη, «τα μαθηματικά, είναι για όλους τους ανθρώπους. Ανεξαιρέτως».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ