ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Σταθερές εδώ και 13 χρόνια οι εκπομπές CO2 από τις μεταφορές στην ΕΕ
Οι εκπομπές από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα παρέμειναν σταθερές ενώ μειώθηκαν κατά 4,6% οι εκπομπές από τα βενζινοκίνητα οχήματα
Οι εκπομπές CO2 από τις μεταφορές στην ΕΕ δεν έχουν μειωθεί από το 2011, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA). Αυτό παρά τους στόχους μείωσης ρύπων που έχουν τεθεί στην Γηραιά Ήπειρο για τα νέα αυτοκίνητα από το 2010. Αν και οι κινητήρες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πιο καθαροί και εκπέμπουν λιγότερους ρύπους, εντούτοις αυτό αντισταθμίστηκε από την αύξηση του όγκου των αυτοκινήτων, αλλά και των κινητήρων που γίνονται όλο και ισχυρότεροι.
Η ΕΕ είχε σημαντική επιτυχία στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) σε διάφορους τομείς, αλλά το CO2 από τις οδικές μεταφορές συνέχισε να αυξάνεται. Το 2021, αποτελούσε το 23% των συνολικών εκπομπών GHG της ΕΕ, με τα επιβατικά αυτοκίνητα να ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Συγκεκριμένα, οι εκπομπές από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα παρέμειναν σταθερές μεταξύ των ετών 2011 και 2022, ενώ μειώθηκαν οριακά οι εκπομπές από τα βενζινοκίνητα οχήματα (-4,6%). Ενώ τα πρότυπα της ΕΕ έχουν κάνει τους κινητήρες πιο αποδοτικούς την τελευταία δεκαετία, αυτά τα κέρδη έχουν ακυρωθεί σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των πωλήσεων των SUV. Τα τελευταία έχουν αυξήσει τη μάζα του οχήματος κατά περίπου 10%, ενώ οι κινητήρες έχουν γίνει ισχυρότεροι.
Στη δεκαετία του 2010, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εκμεταλλεύτηκαν τα κενά στις απαιτήσεις δοκιμών για να επιτύχουν μειωμένες εκπομπές σε εργαστηριακό περιβάλλον, δημιουργώντας ένα τεράστιο χάσμα με τις πραγματικές εκπομπές. Μετά το dieselgate ένας νέος κύκλος δοκιμών μείωσε, αλλά δεν εξάλειψε το χάσμα μεταξύ των αποτελεσμάτων των δοκιμών και των εκπομπών του πραγματικού κόσμου.
«Μια πραγματική και απτή μείωση των εκπομπών CO2 των αυτοκινήτων δεν θα συμβεί όσο κυριαρχεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης», δήλωσε ο Pietro Russo, μέλος της ECA, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μονόδρομος για την μείωση των ρύπων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ