ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Περίπου 1 εκατ. διαδικτυακοί τόποι παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης απομακρύνθηκαν το 2021
Σε όλο τον κόσμο - Ο ετήσιος απολογισμός του INHOPE
Περίπου 1.000.000 URL παράνομου και επιβλαβούς υλικού που απεικονίζει σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών εισήχθησαν στην πλατφόρμα ICCAM του διεθνούς οργανισμού INHOPE το 2021.
Μάλιστα εντός τριών ημερών το 72% του παράνομου υλικού εξαιρέθηκε από το διαδίκτυο χάρη στις άμεσες ενέργειες των γραμμών του INHOPE.
Ο παγκόσμιος οργανισμός INHOPE, κάτω από την «ομπρέλα» του οποίου λειτουργούν 50 γραμμές καταγγελιών ανά τον κόσμο -αναμεσά τους και η SafeLine.gr, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης)- συνεργάζεται στενά με την INTERPOL και τη EUROPOL για την πάταξη του φαινομένου ανάρτησης υλικού παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο και έχει συμβάλει δυναμικά στην εξιχνίαση μεγάλων κυκλωμάτων διεθνώς.
Σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία για το 2021, το 96% των θυμάτων ήταν κορίτσια. Η πλειοψηφία μάλιστα (81%) ήταν ηλικίας 3-13 ετών και το 18% έφηβοι από 14-17 ετών. Σε σχέση με το 2020 αυξήθηκαν κατά 5% τα κορίτσια ηλικίας 3-13 ετών που απεικονίζονται στο παράνομο υλικό και μειώθηκαν κατά 4% τα κορίτσια ηλικίας 14-17 ετών.
Όπως προκύπτει μάλιστα από την ανάλυση των στοιχείων, ένα ποσοστό παράνομου υλικού δημιουργείται από τα ίδια τα θύματα και ειδικότερα από εφήβους μέσω της διαδικασίας του Sexting ή του Grooming. Αν και τα παιδιά (ιδιαίτερα οι έφηβοι) μπορούν να παράγουν πρόθυμα σεξουαλικό περιεχόμενο, αυτό δεν σημαίνει ότι συναινούν ή είναι υπεύθυνα για την εκμετάλλευση ή την καταχρηστική χρήση και/ή τη διανομή αυτών των εικόνων. Σύμφωνα με έρευνες 1 στα 4 έφηβα κορίτσια και 1 στα 10 έφηβα αγόρια έχουν μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες (Thorn 2020) ενώ και στην Ελλάδα οι έρευνες δείχνουν ότι το 6% των παιδιών ηλικίας από 12-17 ετών κάνει sexting και 1 στα 4 παιδιά έχει δεχτεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες άλλων (έρευνα ΕΚΑΔ 2021-2022).
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των καταγγελιών για υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που δέχτηκε η Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr το 2021 αγγίζει το 33%. Τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς τα δεδομένα κυρίως μετά τα lockdown δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν την ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο σε όλο και μικρότερη ηλικία.
H υπεύθυνη της Ανοιχτής Γραμμής για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, νομικός Μελτίνη Χριστοδουλάκη επισημαίνει: «Οι γονείς καλό θα είναι να ελέγξουν τους λογαριασμούς των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα και να σιγουρευτούν ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου είναι ιδιωτικές. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις φωτογραφίες που οι ίδιοι οι γονείς ανεβάζουν σε σχέση με τα παιδιά τους. Βοηθήστε μας να επιτύχουμε το όραμά μας για ένα διαδίκτυο χωρίς υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (CSAM). Μην το αγνοήσετε. Καταγγείλτε το».