ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Οι πυρκαγιές επηρέασαν το κλίμα περισσότερο από ό,τι η πανδημία

Τα σωματίδια του καπνού μπλοκάρουν την ηλιακή ακτινοβολία και μετριάζουν έτσι την άνοδο της θερμοκρασίας.

No profile pic

Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές που έπληξαν την Αυστραλία το 2019-20 γέμιζαν την ατμόσφαιρα με σωματίδια που μείωσαν την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία και μετρίασαν την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, υπολογίζει αμερικανική μελέτη.

Μάλιστα η επίδραση των πυρκαγιών στην ατμόσφαιρα ήταν σημαντικότερος παράγοντας στη διαμόρφωση του κλίματος από ό,τι η πανδημία, παρά τη μείωση των εκπομπών άνθρακα που έφεραν τα περιοριστικά μέτρα.

«Ο κύριος παράγοντας που επηρέασε το κλίμα το 2020 δεν ήταν η Covid-19. Ήταν οι πυρκαγιές στην Αυστραλία» λέει ο Τζον Φάσουλο του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας (NCAR), επικεφαλής της μελέτης που παρουσιάζεται στο έγκριτο Geophysical Research Letters.

Παρά την περυσινή των εκπομπών λόγω των περιοριστικών μέτρων που πάγωσαν την οικονομική δραστηριότητα, η πανδημία στην πραγματικότητα αύξησε λίγο τη μέση θερμοκρασία της Γης λόγω μείωσης στις εκπομπές θείου και σωματιδιακής ρύπανσης.

Τα αιωρούμενα σωματίδια του καπνού αφενός μπλοκάρουν την ηλιακή ακτινοβολία πριν φτάσει στο έδαφος, αφετέρου επηρεάζουν τα σύννεφα και αυξάνουν την ανακλαστικότητά τους, κάτι μετριάζει την κλιματική αλλαγή.

Η μελέτη βασίστηκε σε προσομοιώσεις του παγκόσμιου κλίματος στον υπερυπολογιστή Cheyenne του NCAR, έναν από τους ισχυρότερους του κόσμου. Τα μοντέλα έδειξαν ότι τα μέτρα της πανδημίας είχαν παρατεταμένη δράση και μέχρι τα τέλη του 2020 θα έχουν μειώσει την άνοδο της θερμοκρασίας κατά περίπου 0,05 βαθμούς Κελσίου. Συγκριτικά, τα αιωρούμενα σωματίδια των αυστραλιανών πυρκαγιών είχαν πιο άμεση δράση επιβράδυναν την άνοδο κατά 0,06 βαθμούς.

Η μείωση της ανόδου της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη στο νότιο ημισφαίριο όπου βρίσκεται η Αυστραλία. Και αυτή η ανισορροπία μετατόπισε τις τροπικές καταιγίδες πιο βόρεια και δεν αποκλείεται να επηρέασε τα φαινόμενα Ελ Νίνιο και Λα Νίνια στον Ειρηνιό.

Η μελέτη συγχρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας και η NASA.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση