ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Ο επιστήμονας με το "Γερμανικό Νόμπελ" έρχεται στο ΙΤΕ
Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος αναλαμβάνει τα ηνία του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ
Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος θα είναι ο νέος διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Σπύρο Αναστασιάδη.
Ποιος είναι ο Βασίλης Ντζιαχρήστος
Τιμήθηκε με το βραβείο Καινοτομίας 2021 της ΕΕ, για μια νέα μέθοδο οπτικής απεικόνισης υψηλής ανάλυσης, που διεισδύει βαθύτερα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και μπορεί να διακρίνει με ακρίβεια τυχόν μεταβολές του δέρματος, που σχετίζονται με την εξέλιξη ασθενειών όπως το μελάνωμα ή η ψωρίαση.
Σε ηλικία 44 ετών, το 2013, τιμήθηκε με το Leibniz Prize, γνωστό και σαν το «γερμανικό Νομπέλ», για την πρωτοποριακή μέθοδο απεικόνισης των καρκινικών κυττάρων, που αναπτύχθηκε στο εργαστήριό του.
Επιπλέον το 2021 τιμήθηκε με το βραβείο Karl Heinz Beckurts, για την πρωτοποριακή του έρευνα στον τομέα της βιοϊατρικής απεικόνισης.
Ο ίδιος διακρίνεται από σεμνότητα και από μετριοπάθεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζει τη σημασία των βραβεύσεων. Γνωρίζει πολύ καλά τη διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα και τη σημασία της καινοτομίας και της τεχνολογίας στη φροντίδα των ασθενών. Είναι ενδεικτικό ότι μιλά συχνά για την ενίσχυση της έρευνας, που προσανατολίζεται στην επίλυση προβλημάτων.
Επέλεξε να ασχοληθεί με το φως γιατί όπως λέει κι ο ίδιος "το φως είναι ένα βασικό στοιχείο για όλους, υπεύθυνο για την ζωή στον πλανήτη μας, κεντρικό στην αντίληψη του περιβάλλοντός μας μέσω της όρασης και επίσης κάτι, που κινεί την περιέργεια και την φαντασία σε όλους μας από πολύ νεαρή ηλικία. Επιστημονικά, όμως, το μεγάλο μου ενδιαφέρον ξεκίνησε όταν συνειδητοποίησα, φοιτητής ακόμη, ότι, στην Ιατρική εξακολουθούμε να ανιχνεύουμε ή να θεραπεύουμε ασθένειες χρησιμοποιώντας φως με τον ίδιο τρόπο, που γίνεται εδώ και 3.000 χρόνια, από την εποχή του Ιπποκράτη. Αρκεί απλά να σκεφτούμε σε πόσες δερματολογικές ανιχνεύσεις, ενδοσκοπίες και χειρουργεία ο γιατρός απλά κοιτάζει με τα μάτια του, είτε απευθείας είτε μέσω ενός απλού οπτικού συστήματος (όπως ένας μεγεθυντικός φακός ή ένα οπτικό ενδοσκόπιο) για να δει την ασθένεια. Η ανθρώπινη όραση, όμως, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος ανίχνευσης. Πολλές ασθένειες βρίσκονται κάτω από το δέρμα ή δεν δίνουν κάποια πολύ διαφορετική ή συγκεκριμένη εικόνα στο μάτι σε σχέση με τον υγιή ιστό, που τις περιβάλλει. Διαπίστωσα, λοιπόν, ότι θα ήταν ίσως χρήσιμο να αναπτυχθούν τεχνικές, που χρησιμοποιούν φως, αλλά βελτιώνουν την διαγνωστική ή θεραπευτική ικανότητα σε σχέση με την όραση".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη