ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Λάδι καρύδας: Πόσο υγιεινό είναι τελικά;

Τι έδειξε νέα μελέτη

Λάδι καρύδας: Πόσο υγιεινό είναι τελικά;

Η κατανάλωση ελαίου καρύδας μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο μεταβολισμό που συμβάλλουν στην ανάπτυξη παχυσαρκίας και συναφών συννοσηροτήτων, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι χαμηλές δόσεις ελαίου καρύδας που προστέθηκαν στη διατροφή των ποντικών για οκτώ εβδομάδες, διατάραξαν την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν σωστά τη λεπτίνη και την ινσουλίνη, δύο ορμόνες σημαντικές για τη ρύθμιση της ενεργειακής δαπάνης, την πείνα και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται τα λίπη και τα σάκχαρα.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά οξέα μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στη λεπτίνη.

Ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη της αντίστασης στη λεπτίνη, ο ιστός αποθήκευσης λίπους του σώματος, γνωστός ως λευκός λιπώδης ιστός, ανταποκρίνεται κι αυτός λιγότερο στη λεπτίνη.

Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα στην οποία οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι το λάδι καρύδας προκαλούσε κεντρική και περιφερική φλεγμονώδη απόκριση, αύξηση βάρους, υψηλότερο ποσοστό λίπους, μειωμένη ενεργειακή δαπάνη και αγχώδη συμπεριφορά στα ποντίκια.

Τα 60 ποντίκια στην τρέχουσα μελέτη χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες που έλαβαν ένα υγρό συμπλήρωμα. Μία ομάδα, η ομάδα ελέγχου, έλαβε νερό, η δεύτερη ομάδα 100ml εμπορικού εξαιρετικά παρθένου ελαίου καρύδας και τρίτη 300ml ελαίου καρύδας. Οι ημερήσιες δόσεις ελαίου καρύδας ήταν θερμιδικά παρόμοιες με αυτές που θα ισοδυναμούσαν με περίπου 13 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ή 5% των θερμίδων κορεσμένου λίπους για έναν υγιή ενήλικα άνθρωπο.

Η μελέτη έδειξε ότι το λάδι καρύδας δυσκολεύει το σώμα να ανταποκριθεί σωστά σε σημαντικές ορμόνες που διαχειρίζονται την πείνα και τη χρήση ενέργειας, τουλάχιστον στα ποντίκια.

 

Περισσότερα στο onmed.gr

 

 

Φωτογραφία από moho01 από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση