ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Το καταστροφικό πιθανό σενάριο για την Αρκτική μέχρι το 2050

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι προβλέψεις

No profile pic

Η Αρκτική είναι η περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο. Για εκατομμύρια χρόνια, τον περίοδο του χειμώνα οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν έκαναν τα νερά να παγώνουν με τον πάγο να εξαπλώνεται, ενώ το καλοκαίρι μεγάλο μέρος των πάγων λιώνουν και γίνονται μέρος του ωκεανού.

Η κλιματική αλλαγή πλέον οφείλεται στον άνθρωπο, με τον παραπάνω κύκλο να διαταράσσεται. Τις τελευταίες δεκαετίες, η περιοχή που καλύπτουν οι πάγοι μειώνεται συνεχώς. Παρολ’ αυτά η Αρκτική παρέμενε παγωμένη ακόμα και το καλοκαίρι. Μόνο που το τελευταίο μπορεί να μην ισχύει σε κάποια χρόνια.

Μια νέα ανάλυση κλιματικών μοντέλων προβλέπει πως ο Αρκτικός ωκεανός δεν θα έχει καθόλου πάγο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σε λίγες δεκαετίες, και μάλιστα πριν το 2050. Πρόκειται για μια ανησυχητική πρόβλεψη που εμφανίζεται ακόμα και στα καλύτερα πιθανά σενάρια στα οποία ο άνθρωπος θα καταφέρει να μειώσει αρκετά την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα τα επόμενα χρόνια.

Ο καθηγητής γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Dirk Notz, αναφέρει πως «Ακόμα κι αν μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές γρήγορα και ουσιαστικά και με αυτόν τον τρόπο κρατήσουμε την υπερθέρμανση κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, οι πάγοι της Αρκτικής είναι πιθανό να εξαφανιστούν τα καλοκαίρια μέχρι το 2050».

Στην μελέτη που έκανε με την βοήθεια της ερευνητικής του ομάδας, εξετάστηκαν δεκάδες κλιματικά μοντέλα τα οποία προσομοίωσαν την εξέλιξη των πάγων της Αρκτικής στο μέλλον. Τα μοντέλα αυτά περιλαμβάνουν διάφορα υποθετικά σενάρια, όπως την άμεση μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και την συνέχιση της τωρινής κατάστασης.

Στα περισσότερα από αυτά, η πρόβλεψη λέει πως ο Αρκτικός Ωκεανός δεν θα είναι παγωμένος τα καλοκαίρια πριν φτάσουμε στο 2050. Τα στοιχεία είναι σοkαριστικά, αλλά η πρόβλεψη όχι. Οι επιστήμονες φοβούνται πως κάτι τέτοιο θα συμβεί εδώ και χρόνια, προβλέποντας το τέλος της Αρκτικής όπως την γνωρίζουμε αλλά και το τι αυτό θα σημαίνει για τα υπόλοιπα οικοσυστήματα.

Φυσικά η υπερθέρμανση του πλανήτη που ήδη βιώνουμε θα ενισχυθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Με λιγότερο πάγο στην Αρκτική, θα αντανακλάται λιγότερο ηλιακό φως, με τον πλανήτη μας να απορροφά ακόμα περισσότερη θερμότητα, όταν ο Βόρειος Πόλος κυριολεκτικά λειώνει.

«Είναι αμφίδρομο», είχε δηλώσει η επιστήμονας της NASA το 2018. «Η υπερθέρμανση σημαίνει πως θα σχηματίζεται λιγότερος πάγος και θα λιώνει περισσότερος. Αλλά επίσης, ότι θα αντανακλάται λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία, κάτι το οποίο συμβάλλει στην υπερθέρμανση».

Το μόνο καλό νέο είναι πως μπορούμε να μειώσουμε την συχνότητα των καλοκαιριών χωρίς πάγο στην Αρκτική, αν μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και ίσως οι προβλέψεις να ανήκουν στα καλύτερα πιθανά σενάρια αν οι αποφάσεις είναι συλλογικές, με γνώμονα πάντα το περιβάλλον.

Πηγή:e-radio.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση