Η ψηφιακή πραγματικότητα είναι εδώ: 6,5 δισ. άνθρωποι θα χρησιμοποιούν ψηφιακές ταυτότητες ως το 2026

Πάνω από 50% αύξηση στη χρήση ψηφιακών εγγράφων μεταξύ 2022 και 2026

Μεγάλη διείσδυση στον παγκόσμιο πληθυσμό αποκτούν σταδιακά τα ψηφιακά έγγραφα ταυτοποίησης. Οι χρήστες ψηφιακών εγγράφων ταυτότητας εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 6,5 δισεκατομμύρια παγκοσμίως το 2026, καθώς ενισχύονται σταδιακά, ανά τον πλανήτη, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με νέα μελέτη της Juniper Research, ο αριθμός των χρηστών ψηφιακών εγγράφων ταυτότητας, παγκοσμίως, θα ξεπεράσει τα 6,5 δισ. μέχρι το 2026, από 4,2 δισ. το 2022. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της εταιρείας, μεταξύ 2022 και 2026, αναμένεται αύξηση πάνω από 50% στη χρήση ψηφιακών εγγράφων ταυτοποίησης.

Αυτή η επέκταση άνω του 50% επιταχύνθηκε από την πανδημία και αντανακλά την αυξανόμενη σημασία της ψηφιακής ταυτοποίησης (σ.σ. ένα ψηφιακό έγγραφο ταυτότητας είναι μια ψηφιακή αναπαράσταση ενός φυσικού εγγράφου ταυτότητας) σε τομείς, όπως οι δημόσιες υπηρεσίες.

Η νέα έρευνα (Digital Identity: Key Opportunities, Regulatory Landscape & Market Forecasts 2022-2026) διαπιστώνει ότι η ευκολία και η ισότητα πρόσβασης είναι κρίσιμοι παράγοντες για τη χρήση της ψηφιακής ταυτότητας στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι συντάκτες της έρευνας συνιστούν στις κυβερνήσεις, ανά τον πλανήτη, να συνεργάζονται στενά με προμηθευτές ψηφιακής ταυτότητας με διαφορετικά σύνολα δεδομένων ταυτότητας, για να διασφαλιστεί ο χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακός μετασχηματισμός της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Πρωταγωνιστικό ρόλο

Η έρευνα εκτιμά ότι τα ηλεκτρονικά έγγραφα ταυτοποίησης, όπου τα ψηφιακά στοιχεία φορτώνονται σε μια ταυτότητα, θα χρησιμοποιηθούν από πάνω από 4 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως το 2026. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2022 αναμένεται να ανέλθει σε 2,5 δισ. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αυτή η συνεχής ψηφιοποίηση αποτελεί προϋπόθεση για πολλές ψηφιακές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και θα επιτρέψει σημαντική ψηφιακή ενεργοποίηση τα επόμενα πέντε χρόνια.

“Τα ψηφιακά δελτία ταυτότητας είναι αμφιλεγόμενα σε ορισμένες χώρες λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά αποτελούν έναν καλά εδραιωμένο μηχανισμό για την ψηφιοποίηση πρακτικών ταυτότητας. Εάν η πρόσβαση τρίτων ρυθμίζεται σωστά, τα δελτία ταυτότητας μπορούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της αγοράς ψηφιακής ταυτότητας, αλλά πρέπει να υποστηρίζονται από ισχυρές διαδικασίες”, αναφέρει η μελέτη.

Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι, ενώ η απάτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι διαδεδομένη, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν πρέπει να αγνοούνται από την άποψη της επαλήθευσης. Καθώς τα έγγραφα που εκδίδονται από την κυβέρνηση είναι κρίσιμα για τις διαδικασίες ταυτότητας, οποιοσδήποτε παραβίαση αυτών των εγγράφων είναι πολύ επικίνδυνη.

Επομένως, οι κυβερνήσεις, που εκδίδουν ψηφιακά έγγραφα ταυτότητας, πρέπει να συνεργάζονται με προμηθευτές επαλήθευσης, που προσφέρουν μια ποικιλία διαφορετικών σεναρίων επαλήθευσης σε όλες τις περιπτώσεις χρήσης, διαφορετικά θα αποτύχουν να εξασφαλίσουν αυτήν τη οδό απάτης υψηλού κινδύνου.

Πηγή: sepe.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ