ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Η NASA δημοσίευσε φωτογραφίες από φεγγάρι "ραβιόλι" που δεν έχετε ξαναδεί
Οι φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν από το διαστημόπλοιο Cassini, δείχνουν το μοναδικό φεγγάρι σε νέο επίπεδο λεπτομέρειας.
Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έβγαλε φωτογραφίες ενός από τα φεγγάρια του Κρόνου που δεν έχουμε ξαναδεί, ενώ τα σύγκρινε με γνωστά… πιάτα μαγειρικής.
«Ραβιόλι, πιερόγκι, εμπανάδα… Τι βλέπει;; Δεν υπάρχουν λανθασμένες απαντήσεις», δημοσίευσε η NASA στον λογαριασμό της στο Instagram τη Δευτέρα, συνοδευόμενη από φωτογραφίες του Πάνα, του πιο εσωτερικού φεγγαριού του Κρόνου.
Οι φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν από το διαστημόπλοιο Cassini, δείχνουν το μοναδικό φεγγάρι σε νέο επίπεδο λεπτομέρειας.
Σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία, η κορυφογραμμή γύρω από τον ισημερινό του Πάνα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Άτλαντα, ένα άλλο φεγγάρι που περιφέρεται γύρω από τον Κρόνο. Αυτή η κορυφογραμμή δίνει στον Πάνα το μοναδικό σχήμα «ραβιόλι», σύμφωνα με τη NASA.
Ο Πάνας περιφέρεται γύρω από τον Κρόνο από το εσωτερικό ενός κενού σε έναν από τους δακτυλίους του πλανήτη, εξηγεί η ανάρτηση, κάνοντας μια τροχιά γύρω από τον πλανήτη κάθε 13,8 ώρες σε υψόμετρο 83.000 μιλίων.
Οι δύο εικόνες δείχνουν πώς η προοπτική του διαστημικού σκάφους Cassini για τον Πάνα άλλαξε καθώς περνούσε σε απόσταση 15.300 μιλίων από το φεγγάρι, η πιο κοντινή συνάντηση του σκάφους ποτέ με τον Πάνα.
Ο Πάνας ανακαλύφθηκε αρχικά από τον MR Showalter «χρησιμοποιώντας εικόνες που τραβήχτηκαν από το διαστημόπλοιο Voyager 2 εννέα χρόνια νωρίτερα», σύμφωνα με μια σελίδα για το φεγγάρι στον ιστότοπο της NASA. Σύμφωνα με το Space.com, ο Κρόνος έχει 145 φεγγάρια που επί του παρόντος αναγνωρίζονται από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση.
Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σημαντικά τον Μάιο του τρέχοντος έτους καθώς ανακαλύφθηκαν 62 νέα φεγγάρια από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Έντουαρντ Άστον.
Ενώ τα περισσότερα από τα φεγγάρια του Κρόνου ονομάστηκαν αρχικά από ελληνορωμαϊκούς Τιτάνες, η ανακάλυψη πολλών νέων φεγγαριών ανάγκασε τους επιστήμονες να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ονόματα από άλλες μυθολογίες όπως οι ιστορίες Gallic, Inuit και Norse, σύμφωνα με τη NASA.
Φωτογραφία: instagram/nasa