ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, η μεγαλύτερη πρόκληση στην post COVID εποχή

Το 53% των εταιρειών θεωρεί επιτακτική ανάγκη την εισαγωγή νέων τεχνολογιών για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους

No profile pic

Το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης της COVID-19 αποτέλεσε αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις, ανά τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια. Προκάλεσε δε χιονοστιβάδα προβλημάτων στον επιχειρηματικό κόσμο.

Από τις προκλήσεις, που αντιμετώπισαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την αρχή της πανδημίας, η διατήρηση των θέσεων εργασίας ήταν η πιο σημαντική προτεραιότητα σχεδόν για τις μισές επιχειρήσεις παγκοσμίως (43%). Ωστόσο, επιτακτικότερη πρόκληση αποτέλεσε η εισαγωγή νέων τεχνολογιών για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων υπό τις καινούργιες συνθήκες (53%).

Πρόσφατη έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι η διατήρηση τόσο των θέσεων εργασίας, όσο και της ικανοποίησης των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, εξαρτήθηκαν από τον τρόπο με τον οποίο οι εργοδότες προσαρμόστηκαν στις νέες και ακραίες συνθήκες εργασίας.

Ως εκ τούτου, κορυφαία προτεραιότητα για τις περισσότερες εταιρείες αποτέλεσε η παροχή νέων τεχνολογιών, εξοπλισμού και υπηρεσιών επικοινωνίας και συνεργασίας για τη μετάβαση των επιχειρήσεων στην εξ αποστάσεως λειτουργία, επιτρέποντας στους εργαζομένους να εργάζονται από απόσταση ή με υβριδικό τρόπο.

“Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η επιχειρηματική απόδοση επηρεάζεται άμεσα από την ικανοποίηση των εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εργασιακή ικανοποίηση και η αφοσίωση των εργαζομένων απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία από ποτέ, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο. Μια ισχυρή ομάδα είναι πιο πιθανό να είναι ανθεκτική στην κρίση και να αντιμετωπίσει καλύτερα τις συνθήκες lockdown, τους κινδύνους “μόλυνσης”, καθώς και την αβεβαιότητα για το μέλλον”, αναφέρει η μελέτη. 

 

Αύξηση προσωπικού

Ως αποτέλεσμα, η διατήρηση των ομάδων έγινε προτεραιότητα για τις εταιρείες, παρ’ όλο που πολλές αντιμετώπισαν περικοπές προϋπολογισμού (38%), μείωση αμοιβών ή ωρών εργασίας (35%) ή προσωρινά κλειστά γραφεία ή υποκαταστήματα (34%). Το ίδιο ισχύει και σήμερα, με το 42% των οργανισμών να σχεδιάζει αυξήσει του κόστους προσωπικού, όπως οι μισθοί και οι παροχές για το επόμενο έτος.

Η αύξηση των μισθών στο επίπεδο πριν από την εμφάνιση της COVID 19 ή ακόμη και η αύξηση τους θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τα καλύτερα ταλέντα, αποφεύγοντας την αναγκαιότητα πραγματοποίησης προσλήψεων.

“Για τη διάσωση των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, η αναδιαμόρφωση των διαδικασιών εργασίας αποτέλεσε μονόδρομο για τους ιδιοκτήτες και τα στελέχη των επιχειρήσεων. Ευτυχώς, σήμερα διατίθενται πολλές εύχρηστες υπηρεσίες, ακόμη και δωρεάν, ώστε αυτό να μπορεί να πραγματοποιηθεί, ακόμη κι αν οι εταιρείες δεν διαθέτουν ειδικό IT administrator ή επιπλέον προϋπολογισμό”, σημειώνουν οι αναλυτές.

Προφανώς - όπως τονίζει η Kaspersky - είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα ψηφιακά εργαλεία χρησιμοποιούνται με ασφάλεια και πως οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται σε θέματα ασφάλειας - όχι μόνο για τη διευκόλυνση του έργου τους, αλλά και για την προστασία της επιχείρησης τους από κυβερνοαπειλές.

Πηγή:sepe.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση