H Μογγολία ήταν κάποτε ένας… ωκεανός

Newsroom
Newsroom

Απρόσμενη ανακάλυψη για το ταραχώδες γεωλογικό παρελθόν της Γης

Πάνω από 400 εκατομμύρια χρόνια πριν, μια ανάδυση θερμών πετρωμάτων από τον μανδύα της Γης διέλυσε τον φλοιό του πλανήτη στην περιοχή της Μογγολίας δημιουργώντας έναν ωκεανό που επέζησε για περίπου 115 εκατομμύρια χρόνια. Η γεωλογική ιστορία αυτού του ωκεανού θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν τους κύκλους Wilson, τη διαδικασία με την οποία οι υπερήπειροι διασπώνται και ενώνονται.

«Αυτές είναι αργές ευρείας κλίμακας διεργασίες της Γης που δεν είναι πολύ εύκολο να κατανοηθούν και που δεν είναι επίσης πολύ εύκολο να δούμε» αναφέρει ο Ντάνιελ Παστόρ Γκαλάν γεωεπιστήμονας στο Εθνικό Ισπανικό Ερευνητικό Συμβούλιο στη Μαδρίτη, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι γεωεπιστήμονες μπορούν να ανασυνθέσουν με αρκετή ακρίβεια τη διάλυση της τελευταίας υπερηπείρου, της Παγγαίας, πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά πριν από αυτό, είναι δύσκολο να γίνει λεπτομερής μοντελοποίηση του πώς αλληλεπιδρούσαν ο μανδύας και ο φλοιός του πλανήτη μας. Οι ερευνητές στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» μελέτησαν ηφαιστειακά πετρώματα στη βορειοδυτική Μογγολία από την Δεβόνια περίοδο (419 εκατομμύρια έως 359 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Η Δεβόνια Περίοδος αποκαλείται «Εποχή των Ψαριών» επειδή τα ψάρια κυριαρχούσαν στους ωκεανούς ενώ επίσης είναι η εποχή που τα φυτά άρχισαν να εξαπλώνονται στη στεριά. Εκείνη την εποχή υπήρχαν δύο μεγάλες ήπειροι, η Laurentia και η Gondwana, καθώς και ένα μεγάλο τμήμα μικροηπείρων που τελικά θα γινόταν αυτό που είναι τώρα η Ασία. Αυτές οι μικροήπειροι σταδιακά συγκρούστηκαν μεταξύ τους και συγχωνεύτηκαν σε μια διαδικασία που ονομάζεται προσαύξηση.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μελέτες στη βορειοδυτική Μογγολία όπου υπάρχουν πετρώματα και άλλα ευρήματα στην επιφάνεια από τις γεωλογικές διεργασίες που συνέβησαν στη Δεβόνια περίοδο.

Ανάμεσα στα άλλα μελέτησαν την ηλικία και τη χημεία αρχαίων στρωμάτων βράχων. Βρήκαν ότι μεταξύ περίπου 410 και 415 εκατομμυρίων ετών πριν, ένας ωκεανός που ονομάζεται Μογγολικός Ωκεανός-Οχότσκ έκανε την εμφάνιση του στην περιοχή. Ο ωκεανός αυτός είχε σύμφωνα με τους ερευνητές γεωλογικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Ερυθράς Θάλασσας. Οι ερευνητές συνεχίζουν τις αναλύσεις και τη συλλογή δεδομένων για να μπορέσουν να ανασυνθέσουν με ακρίβεια τις γεωλογικές διεργασίες που έλαβαν χώρα ώστε να κάνει την εμφάνιση τους αυτός ο ωκεανός.



Πηγή: Naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ