ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Γεννήθηκαν τα πρώτα «διαστημικά» ποντίκια

Οι ερευνητές αφού μελέτησαν το σπέρμα διαπίστωσαν ότι δεν είχε υποστεί καμία βλάβη από την έκθεση στις διαστημικές συνθήκες.

No profile pic

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science Advances» ομάδα ερευνητών από την Ιαπωνία παρουσιάζει ένα σημαντικό για πολλούς λόγους επίτευγμα. Σπέρμα ποντικών καταψύχθηκε και στάλθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να εκτεθεί στις συνθήκες του Διαστήματος. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν και πώς η κοσμική ακτινοβολία θα επηρεάσει το σπέρμα και γενικά πώς επηρεάζει την γονιμότητα στα θηλαστικά.

Η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο DNA εντός των κυττάρων προκαλώντας ανάμεσα στα άλλα δυσάρεστες μεταλλάξεις. Η έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία αποτελεί άλλωστε έναν από τους μεγάλους πονοκεφάλους των επιστημόνων για το πώς θα προστατεύουν τα πληρώματα και τους αστροναύτες όσο η διαστημική εξερεύνηση προχωρά και σχεδιάζονται μακρινές και μεγάλου χρονικού ορίζοντα επανδρωμένες αποστολές.

Μέχρι σήμερα δεν είχε επιτευχθεί η αναπαραγωγή διαστημικών συνθήκων στην Γη και ειδικά αυτές που σχετίζονται με την κοσμική ακτινοβολία. Έτσι οι ερευνητές αποφάσισαν να τοποθετήσουν το κατεψυγμένο σπέρμα 12 ποντικών μέσα ειδικές για την περίσταση κάψουλες και να τις στείλουν στο Διάστημα.

Έστειλαν δύο σετ με κάψουλες. Το ένα σετ επέστρεψε στην Γη μετά από εννέα μήνες και το δεύτερο μετά από δύο έτη και εννέα μήνες. Οι ερευνητές αφού μελέτησαν το σπέρμα διαπίστωσαν ότι δεν είχε υποστεί καμία βλάβη από την έκθεση στις διαστημικές συνθήκες. Στην συνέχεια το ενυδάτωσαν και το εμφύτευσαν σε θηλυκά ποντίκια. Η διαδικασία προχώρησε χωρίς προβλήματα και τα θηλυκά έφεραν στον κόσμο τα μικρά τους που σύμφωνα με τους ερευνητές είναι απόλυτα υγιή.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση