Γεγονός η πρώτη μαγνητική ενδοσκόπηση από μακριά - Έγινε από απόσταση 9.300 χιλιομέτρων

Newsroom
Newsroom

H μαγνητική ενδοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε ζωντανό χοίρο

Ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich) πραγματοποίησαν με επιτυχία μαγνητική ενδοσκόπηση σε ζωντανό χοίρο ο οποίος βρισκόταν σε ένα χειρουργικό τραπέζι στο Χονγκ Κονγκ, 9.300 χιλιόμετρα μακριά. Η διαδικασία πέτυχε χάρη σε μια ασφαλή και γρήγορη σύνδεση και ένα σύστημα πλοήγησης με ένα μαγνητικά ελεγχόμενο ενδοσκόπιο που αναπτύχθηκε στο ETH Zurich.

Η ρομποτική μαγνητική πλοήγηση είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χειρουργικά ρομπότ, ένα ρομποτικό μαγνητικό σύστημα πλοήγησης δημιουργεί εξωτερικά μαγνητικά πεδία για να καθοδηγήσει εύκαμπτες μαγνητικές συσκευές μέσα στο ανθρώπινο σώμα με ασφάλεια. Αυτή η ευέλικτη, οικονομικά προσιτή και εύκολα προσβάσιμη πλατφόρμα τηλεχειρουργικής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά θεραπειών.

 

 

«Η τηλεχειρουργική ενδοσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την εκπαίδευση χειρουργών, αλλά και για την παροχή διαγνωστικής και χειρουργικής φροντίδας σε απομακρυσμένες περιοχές, ειδικά σε μέρη όπου υπάρχει έλλειψη τοπικής τεχνογνωσίας. Θα μπορούσαμε επίσης να παρέχουμε οδηγίες σε εκπαιδευμένους νοσηλευτές», δήλωσε η Σάνον Μελίσσα Τσαν, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του CUHK.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια χειρουργική συσκευή πλοήγησης που ονομάζεται Navion, η οποία παράγει ένα μαγνητικό πεδίο που ελέγχει το ενδοσκόπιο.

«Το ενδοσκόπιο μπορεί να λυγίσει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση χάρη στη μαγνητική του κεφαλή και είναι μικρότερο και ευκολότερο στους ελιγμούς σε σχέση με τις συμβατικές συσκευές», εξήγησε ο Αλεξάντερ Μεσό, διδακτορικός φοιτητής στο Multi-Scale Robotics Lab, ο οποίος συμμετείχε στη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης, ο Μεσό χειριζόταν μια κονσόλα, ενώ ένα ρομπότ στο Χονγκ Κονγκ μετέτρεπε τις εντολές σε ενέργειες. Για τη δημιουργία της επικοινωνίας μεταξύ της κονσόλας ελέγχου και του ρομποτικού συστήματος, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας υπολογιστή που ονομάζεται WebSocket και το οποίο επιτρέπει τη ροή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από και προς έναν υπολογιστή διακομιστή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μαγνητικά ενδοσκόπια μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως με τουλάχιστον την ίδια επιδεξιότητα με τις συμβατικές συσκευές. Επιπλέον, το μικρότερο ενδοσκόπιο μπορεί να εισαχθεί μέσω της μύτης, μειώνοντας την ανάγκη για ολική αναισθησία και καθιστώντας το κατάλληλο για χρήση σε παιδιά, όπου οι συμβατικοί ανιχνευτές μπορεί να είναι πολύ μεγάλοι.

«Στο επόμενο βήμα της έρευνάς μας, ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε ενδοσκόπηση σε άνθρωπο. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε αυτή την τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η διεξαγωγή ελάχιστα επεμβατικών διαδικασιών στο γαστρεντερικό σωλήνα, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου, κατέληξε ο Νέλσον.

 

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering -  φωτογραφία ETH Zurich

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ