ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Facebook: Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών τυλίγει τον πλανήτη

Με ανακοίνωσή της η Facebook αναμένει ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο 2Africa θα αποτελέσει το μέσο διασύνδεσης τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων, όταν θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.

No profile pic

Η κοινοπραξία τεχνολογικών εταιρειών, που στηρίζεται από την Facebook, ανακοίνωσε την επέκταση του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα είναι το μεγαλύτερο σε μήκος παγκοσμίως, φτάνοντας τα 45.000 χιλιόμετρα.

Το καλώδιο 2Africa, που ανακοινώθηκε αρχικά από την Facebook το 2020 για τη διαδικτυακή σύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, θα επεκτείνεται πλέον μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ινδική χερσόνησο, ενώ η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει το 2023.

Η επέκταση του προγράμματος 2Africa επιταχύνθηκε δραστικά όταν Facebook και Google ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδίου στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2024. Η εμπλοκή της Facebook στην ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων αποτελεί μέρος της δέσμευσής της για δημιουργία υποδομών που θα εξασφαλίζουν ταχύτερο και πιο αξιόπιστο Internet σε διάφορες περιοχές του κόσμου, ειδικά σε αυτές που μέχρι και αυτήν τη χρονική περίοδο παραμένουν «αποσυνδεδεμένες».

Ο αντιπρόεδρος της Facebook, υπεύθυνος για τις δικτυακές υποδομές, Κέβιν Σαλβαντόρι, δήλωσε μέσω μίας ανάρτησης στο εταιρικό blog, ότι η κοινοπραξία, η οποία περιλαμβάνει εταιρείες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου όπως η Vodafone και η Orange, αναμένει ότι το καλώδιο 2Africa θα προσφέρει δυνατότητα διασύνδεσης σε τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους ή σχεδόν στο 36% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο αρχικός σχεδιασμός για το καλώδιο 2Africa προέβλεπε αρχικά ότι θα ξεκινά από τη Βρετανία και θα κινηθεί γύρω από την Αφρική, ενώ θα κατέληγε στη Διώρυγα του Σουέζ ενώ από εκεί θα περνούσε στη Μεσόγειο κλείνοντας τον «κύκλο» στην Ισπανία αφού θα εκτεινόταν σε 37.000 χιλιόμετρα. Ωστόσο, η νέα επέκταση, με την ονομασία 2Africa Pearls θα φέρει το υποθαλάσσιο καλώδιο στον Περσικό Κόλπο, μέχρι το Κουβέιτ, ενώ μια άλλη προέκταση θα διασχίσει τον Ινδικό Ωκεανό φτάνοντας σε Ινδία και Πακιστάν.

Στο επίκεντρο του προγράμματος παραμένει η Αφρική, μία ήπειρος που μόνο το 25% των κατοίκων της έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το σύστημα θα παρέχει τρεις φορές την υπάρχουσα χωρητικότητα των καλωδίων που εξυπηρετούν την Αφρική, σύμφωνα πάντα με τη Facebook.

Πηγή:In.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση