ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακυρώνει συμφωνία μεταφοράς δεδομένων στις ΗΠΑ
Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει ποικίλες συνέπειες στη δραστηριότητα χιλιάδων εταιρειών
SHARE:
Με γνώμονα την προστασία των δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να αποτρέψει τη μεταφορά τους στις ΗΠΑ, μέσω εμπορικών εταιρειών.
Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει ποικίλες συνέπειες στη δραστηριότητα χιλιάδων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο και βασίζονται στην εν λόγω συμφωνία ανταλλαγής δεδομένων. Σύμφωνα με τη συλλογιστική των νομικών της Ανώτατης Δικαστικής Αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να πάψει η προνομιακή σχέση που έχουν συγκεκριμένες εταιρείες των ΗΠΑ, η οποία τους επιτρέπει την μεταφορά δεδομένων από την Ευρώπη προς την αμερικανική ήπειρο. Πλέον οι αμερικανικές εταιρείες, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, θα αντιμετωπίζονται από τις ευρωπαϊκές αρχές με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται εταιρείες με έδρα σε τρίτες χώρες, άρα εκτιμάται ότι θα υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος για το πόσο σέβονται τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Από το 2016 ισχύει το επονομαζόμενο Privacy Shield, μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ένα προνομιακό καθεστώς που απολάμβαναν οι αμερικανικές εταιρείες, το οποίο ήρθε να αντικαταστήσει το Safe Harbour του 2015 και κατάφερε να συγκεντρώσει την υποστήριξη περισσότερων από 5000 εταιρειών. Η Ευρώπη ανησυχεί για το βαθμό στον οποίο οι πολίτες της είναι προστατευμένοι απέναντι σε συστήματα και λογισμικό παρακολούθησης, ενώ το Reuters σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές και στο Αμερικανικό Δίκαιο προκειμένου να μπορούν οι εταιρείες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών.
Εταιρείες και δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook επηρεάζονται από αυτή την απόφαση, αφού οι διαφημίσεις τους βασίζονται στα δεδομένα των χρηστών. Η Ευρώπη εκφράζει την πεποίθηση ότι η διαδικασία μεταφοράς δεδομένων των πολιτών της στις ΗΠΑ, μέσω αμερικανικών εταιρειών, αποτελεί πεδίο προβληματισμού, ειδικά εάν συνυπολογίσει κανείς μαρτυρίες, όπως εκείνες του Edward Snowden, ο οποίος κατάφερε να αποκαλύψει το πολύπλοκο πλέγμα της παρακολούθησης πολιτών που γίνεται σε μαζικό επίπεδο στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί βλέπουν τις εξελίξεις με ενδιαφέρον, αφού το ζήτημα της ιδιωτικότητας ενδέχεται να αποτελέσει ένα πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.