ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Επιστήμονες του MIT έφτιαξαν 3D printed…ξύλο!

Το οποίο «καλλιεργείται» απευθείας στο απαραίτητο σχήμα

Επιστήμονες του MIT έφτιαξαν 3D printed…ξύλο!

Κάθε χρόνο, ο πλανήτης μας χάνει περίπου 10 εκατομμύρια εκτάρια δάσους - μια έκταση περίπου όσο η Ισλανδία - λόγω της αποψίλωσης των δασών. Με αυτόν τον ρυθμό, ορισμένοι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα δάση του κόσμου θα μπορούσαν ακόμη και να εξαφανιστούν σε 100 με 200 χρόνια.

Έτσι, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση με χαμηλά απόβλητα, ερευνητές του MIT πρωτοπόρησαν, ανακαλύπτοντας μια ρυθμιζόμενη τεχνική για τη δημιουργία φυτικού υλικού που μοιάζει με ξύλο, αλλά προέρχεται από εργαστήριο. Αυτό το τεχνητό υλικό θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιον να δημιουργήσει ένα φαινομενικά ξύλινο προϊόν, όπως για παράδειγμα ένα τραπέζι, χωρίς να χρειάζεται να κόψει κανένα δέντρο, να το επεξεργαστεί κ.ο.κ.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές έχουν πλέον αποδείξει ότι προσαρμόζοντας ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία ανάπτυξης, μπορούν να ελέγξουν με ακρίβεια τις φυσικές και μηχανικές ιδιότητες του φυτικού υλικού που προκύπτει, όπως η ακαμψία του και η πυκνότητά του. Με αυτόν τον τρόπο και χρησιμοποιώντας τεχνικές τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης, μπορούν να «καλλιεργήσουν» φυτικό υλικό σε σχήματα, μεγέθη και μορφές που δεν υπάρχουν στη φύση και που δεν μπορούν μάλιστα ούτε να παραχθούν εύκολα χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές γεωργικές μεθόδους.

Μιλώντας σχετικά με την έρευνα, η επικεφαλής της, Ashley Beckwith και πρόσφατη απόφοιτη διδάκτορας, δήλωσε:

Η βασική ιδέα είναι ότι μπορείτε να «καλλιεργήσετε» αυτά τα φυτικά υλικά ακριβώς στο σχήμα που χρειάζεστε, ώστε να μην είναι απαραίτητο να κάνετε καμία αφαιρετική κατασκευή εκ των υστέρων. Έτσι, μειώνεται η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται, καθώς και τα απόβλητα. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες να επεκταθεί αυτό και να αναπτυχθούν τρισδιάστατα κατασκευάσματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Materials Today στις 27 Μαΐου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το MIT πατώντας εδώ, ενώ μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα αυτή καθ’ αυτή πατώντας εδώ.

 

Πηγή:Unboxholics

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση