ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Επιστήμονες δημιούργησαν σφουγγάρι που αφαιρεί τον μόλυβδο από το πόσιμο νερό

Το νέο επαναχρησιμοποιήσιμο σφουγγάρι αφαιρεί γρήγορα και εύκολα τα βαρέα μέταλλα από το νερό.

Επιστήμονες δημιούργησαν σφουγγάρι που αφαιρεί τον μόλυβδο από το πόσιμο νερό

Η παρουσία βαρέων μετάλλων στο πόσιμο νερό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Η κατανάλωση βαρέων μετάλλων συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα και ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Μια νέα μελέτη έδειξε πώς ένα χαμηλού κόστους, επαναχρησιμοποιήσιμο σφουγγάρι επικαλυμμένο με νανοσωματίδια μπορεί να αφαιρέσει τον μόλυβδο από το νερό. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern που ανέπτυξαν την τεχνολογία δοκίμασαν το σφουγγάρι σε εξαιρετικά μολυσμένο νερό βρύσης που περιείχε περισσότερο από ένα μέρος ανά εκατομμύριο μολύβδου (ή 5.000 φορές περισσότερο από το όριο που θέτει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων για το εμφιαλωμένο νερό). Διαπίστωσαν πως το σφουγγάρι φιλτράρισε γρήγορα το τοξικό μέταλλο σε επίπεδα κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού ή σε φορητά φίλτρα που έχουν σχεδιαστεί για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πρόκειται για μια παραλλαγή ενός σφουγγαριού που είχε αρχικά σχεδιαστεί για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων στο νερό. Το νέο σφουγγάρι μπορεί επίσης να σχεδιαστεί για τη δέσμευση άλλων ρύπων.

«Το αποκαλούμε ελβετικό σουγιά για το περιβάλλον», δήλωσε ο Βίναγιακ Ντράβιντ, καθηγητής Επιστήμης Υλικών και Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Η παρουσία βαρέων μετάλλων στην παροχή νερού αποτελεί τεράστια πρόκληση για τη δημόσια υγεία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο πρόβλημα που απαιτεί λύσεις που μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα, αποτελεσματικά και φθηνά. Το σφουγγάρι μας μπορεί να απομακρύνει τη ρύπανση και στη συνέχεια να επαναχρησιμοποιηθεί», πρόσθεσε.

Επιστήμονες δημιούργησαν σφουγγάρι που αφαιρεί τον μόλυβδο από το πόσιμο νερό
(Northwestern University)

Οι ερευνητές λένε ότι ένα μόνο σφουγγάρι 100 γραμμαρίων θα μπορούσε να καθαρίσει περίπου 2.500 λίτρα εξαιρετικά μολυσμένου νερού πριν χρειαστεί να ξεπλυθεί. Η ίδια διαδικασία μπορεί επίσης να αφαιρέσει και άλλα βαρέα μέταλλα. Η ομάδα σχεδιάζει να συνεργαστεί με μια εταιρεία που διαχειρίζεται τους τοπικούς αγωγούς ομβρίων για να αρχίσει να αφαιρεί χαλκό και ψευδάργυρο από το νερό.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη σύλληψη και ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων όπως ο χρυσός ή το κοβάλτιο, κρίσιμα για τις σημερινές μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή για την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σφουγγάρια ικανά να καθαρίσουν πολλαπλούς ρύπους ταυτόχρονα. Η ομάδα έχει αναπτύξει επικαλύψεις που μπορούν να συλλάβουν μικροπλαστικά και άνθρακα από τον αέρα.

ΠΗΓΗ: Fast Company

Πηγή:ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση