ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Έπιασε το «21» το drone του Άρη
Αν όλα πήγαιναν καλά και το drone κατάφερνε αρχικά να επιβιώσει στις ακραίες συνθήκες του Άρη και στην συνέχεια να πετάξει θα πραγματοποιούσε πέντε συνολικά σύντομες πτήσεις.
SHARE:
«Το Αρειανό Ελικόπτερο είναι ασταμάτητο! Το Ingenuity ολοκλήρωσε με επιτυχία την 21η πρώτη πτήση του στον Κόκκινο Πλανήτη. Το drone πέταξε σε απόσταση 370 μέτρων με ταχύτητα 15 χλμ/ώρα και έμεινε στον αέρα για 129,2 δευτερόλεπτα» αναφέρει σε άναρτηση της στα social media το Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA που ελέγχει και παρακολουθεί την λειτουργία του drone. Η εξέλιξη είναι δεν είναι απλά αναπάντεχη αλλά κάτι περισσότερο εκπληκτική και ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση drones στη διαστημική εξερεύνηση.
To drone έφτασε στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021 τοποθετημένο πάνω στο πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει μέχρι σήμερα στον πλανήτη, το Perseverane. Το Ingenuity έγινε το πρώτο drone που στέλνουμε σε κάποιο άλλο πλανήτη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε κάνει γνωστό ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια.
Αν όλα πήγαιναν καλά και το drone κατάφερνε αρχικά να επιβιώσει στις ακραίες συνθήκες του Άρη και στην συνέχεια να πετάξει θα πραγματοποιούσε πέντε συνολικά σύντομες πτήσεις. Η πρώτη πτήση του drone πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και όπως λέει και η ανακοίνωση είναι πραγματικά ασταμάτητο έχοντας καταφέρει να επιβιώσει στις ακραίες καιρικές συνθήκες του Άρη. Το drone καταγράφει κοντινές στην επιφάνεια εικόνες του Άρη αλλά από ψηλά δίνοντας στους επιστήμονες οπτική και... θέα του Κόκκινου Πλανήτη που δεν είχαν μέχρι σήμερα στη διάθεση τους βοηθώντας τους να κατανοήσουν καλύτερα το αρειανό περιβάλλον. Παράλληλα το drone παρατηρεί διάφορα σημεία που μπορεί ενδεχομένως να πάει για εξερεύνηση το ρόβερ ώστε να γωνρίζουν οι επιτελείς της αποστολής τι θα συναντήσει το ρομπό εκεί και να προετοιμαστούν αναλόγως.
Όπως είναι ευνόητο αναμένουμε τώρα τις επόμενες πτήσεις του drone και να δούμε μέχρι πότε θα καταφέρει να πετά στην εξαιρετικά λεπτή και μη συμβατή για πτήσεις ατμόσφαιρα του Άρη.