ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ένας ερευνητής αναζητά τα κοσμήματα που κλάπηκαν από τον τάφο του Τουταγχαμών

Ο τάφος του Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε πριν από έναν αιώνα, στις 4 Νοεμβρίου 1922, περιείχε πολλά εντυπωσιακά αντικείμενα.

Ένας ερευνητής αναζητά τα κοσμήματα που κλάπηκαν από τον τάφο του Τουταγχαμών

Ο Βρετανός αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών ενδέχεται να είχε αφαιρέσει κάποια κοσμήματα από τον τάφο. Σήμερα, ένας ερευνητής τα αναζητά σε μουσεία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο τάφος του Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε πριν από έναν αιώνα, στις 4 Νοεμβρίου 1922, περιείχε πολλά εντυπωσιακά αντικείμενα. Ωστόσο, μερικά από τα κοσμήματα που βρέθηκαν έχουν εξαφανιστεί, παρά τους νόμους που ορίζουν ότι τα αντικείμενα αυτά ανήκουν στην Αίγυπτο.

Ορισμένα από αυτά τα κοσμήματα μπορεί να τα έκλεψε ο Χάουαρντ Κάρτερ, ο Βρετανός αρχαιολόγος που ηγήθηκε της ανασκαφής που αποκάλυψε τον τάφο. Τώρα, ο Μαρκ Γκαμπόλντ, καθηγητής Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paul-Valéry του Μονπελιέ στη νότια Γαλλία, αναζητά αυτά τα κοσμήματα σε μουσεία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αρχικά, ο ερευνητής εξέτασε τις φωτογραφίες των αντικειμένων που τράβηξε ο Χάρι Μπέρτον τη δεκαετία του 1920. Στη συνέχεια δημιούργησε εικονικά ένα φαρδύ περιλαίμιο που στόλιζε το στήθος του Τουταγχαμών. Σύμφωνα με τον Γκαμπόλντ, ο Κάρτερ αφαίρεσε τμήματα του περιλαίμιου, κάποια από τα οποία σήμερα βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο Τέχνης Nelson-Atkins στο Κάνσας Σίτι των ΗΠΑ. Ορισμένες από τις χάντρες του περιλαίμιου φαίνεται να ανήκουν σε ανώνυμους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να τις πουλήσουν σε δημοπρασία. Ο Γκαμπόλντ συνέκρινε τις φωτογραφίες του περιλαίμιου που τράβηξε ο Μπέρτον με τις αντίστοιχες που εντόπισε στους ιστότοπους του μουσείου και του οίκου δημοπρασιών και αποφάνθηκε ότι πρόκειται για το ίδιο αντικείμενο. Το Μουσείο Nelson-Atkins συμφώνησε και πλέον το αναφέρει στην ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Live Science, ο Κάρτερ έκλεψε και τις χάντρες ενός καλύμματος κεφαλής. Ο ερευνητής διαπίστωσε ότι οι χάντρες φαίνεται να έχουν τοποθετηθεί σε ένα περιδέραιο που εκτίθεται στο Μουσείο Τέχνης του Σεντ Λούις. Στην ιστοσελίδα του το εν λόγω μουσείο αναγνωρίζει ότι οι χάντρες μπορεί να προέρχονται από τον τάφο του φαραώ. Ο Γκαμπόλντ εκτιμά ότι και στο Βρετανικό Μουσείο υπάρχουν χάντρες που ανήκουν στο ίδιο περιλαίμιο.


Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση