ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ένα νέο τσιπάκι με... φτερά είναι το μικρότερο ανθρώπινο ιπτάμενο κατασκεύασμα

Πρόκειται για το πρώτο μικροσκοπικό ιπτάμενο ρομπότ που δεν διαθέτει μηχανικό κινητήρα, αλλά εξαρτάται από τον αέρα για να πετάξει σαν ελικοπτεράκι

No profile pic

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες (Κίνα, Ν. Κορέα, Βρετανία) σμίκρυναν έναν ηλεκτρονικό μικροεπεξεργαστή (τσιπάκι) στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου και επιπλέον του πρόσθεσαν φτερά, δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα πτήσης και δημιουργώντας το μικρότερο ιπτάμενο ανθρώπινο κατασκεύασμα μέχρι σήμερα.

Οι μηχανικοί, με επικεφαλής τον καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Τζον Ρότζερς του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», πιστεύουν ότι μελλοντικά τέτοιες συσκευές (microfliers) θα χρησιμοποιούνται για διάφορες εργασίες, όπως η μέτρηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και γενικότερα του περιβάλλοντος, η ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών στον αέρα, οι παρατηρήσεις κινήσεων ανθρώπων στο έδαφος κ.ά.

Πρόκειται για το πρώτο μικροσκοπικό ιπτάμενο ρομπότ που δεν διαθέτει μηχανικό κινητήρα, αλλά εξαρτάται από τον αέρα για να πετάξει σαν ελικοπτεράκι. Άλλωστε, οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν από τον αεροδυναμικό τρόπο που οι σπόροι ορισμένων ειδικά φυτών διαχέονται από τον άνεμο σε μακρινές αποστάσεις.

Το ιπτάμενο τσιπάκι -που προορίζεται να πετάει μαζί με άλλα σε σμήνος ώστε να σχηματίζει ένα μεγάλο δίκτυο- έχει σχεδιαστεί να απελευθερώνεται από ψηλά (π.χ. από αεροπλάνο, ελικόπτερο ή ψηλό κτίριο) και μετά να πετάει περιστροφικά αργά προς τα κάτω, αλληλεπιδρώντας με τα ρεύματα του αέρα. Μπορεί να εφοδιαστεί με αισθητήρες, πηγές ενέργειας, ενσωματωμένη μνήμη και κεραίες ασύρματης επικοινωνίας, έτσι ώστε να κάνει μετρήσεις, να αποθηκεύει και να στέλνει δεδομένα. Ακόμη, είναι φτιαγμένο από βιοδασπώμενα στη φύση υλικά, προκειμένου να μη δημιουργεί ηλεκτρονικά απόβλητα, όταν πια βγει εκτός λειτουργίας.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση