ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ελπιδοφόρο φάρμακο κατά της αναπνευστικής ανεπάρκειας λόγω κορωνοϊού

Ενα ανοσοκατασταλτικό σκεύασμα αξιολογεί ο ΕΜΑ για ενδεχόμενη χρήση σε ενηλίκους που νοσηλεύονται με πνευμονία. Τα αποτελέσματα αναμένονται τον Οκτώβριο.

No profile pic

Νέες ελπίδες για την εξεύρεση ενός φαρμάκου που θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα σοβαρά συμπτώματα της COVID-19 δημιουργεί η προχθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου. Σύμφωνα με αυτήν, η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ ξεκινά την αξιολόγηση αίτησης που έχει υποβληθεί και αφορά την επέκταση της χρήσης του σκευάσματος Kineret και στις περιπτώσεις ενήλικων ασθενών που έχουν εμφανίσει πνευμονία και αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Το Kineret, το οποίο περιέχει τη δραστική ουσία anakinra και χορηγείται σε ενέσιμη μορφή, είναι ανοσοκατασταλτικό και χρησιμοποιείται από τον Μάρτιο του 2002 μέχρι και σήμερα για την αντιμετώπιση σειράς καταστάσεων που συνοδεύονται από φλεγμονή, όπως της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καθώς αναστέλλει τη σχετική αντίδραση που προκαλείται στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως σημειώνει ο ΕΜΑ, «πιστεύεται ότι θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να μειωθεί η φλεγμονή και η βλάβη των ιστών που συνδέεται με την COVID-19».

Σημειώνεται πως το Kineret παρασκευάζεται από τη σουηδική Orphan Biovitrum. Τα δε στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΜΑ περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα από δύο εν εξελίξει κλινικές δοκιμές, οι οποίες εξετάζουν την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του όταν χορηγείται σε ενήλικους ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID. Οσο για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, αναμένεται να ανακοινωθούν δημοσίως ως τον ερχόμενο Οκτώβριο – «εκτός και εάν απαιτηθούν επιπλέον πληροφορίες», όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Η τρίτη δόση

Εξελίξεις υπάρχουν όμως και στο μέτωπο που αφορά τη χορήγηση τρίτης, συμπληρωματικής δόσης. Συγκεκριμένα, μετά το Ισραήλ, την Ουγγαρία και την Ταϊλάνδη, η Βραζιλία αποφάσισε χθες την πειραματική χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή υγείας, Anvisa, η χορήγηση θα γίνει σε πρώτο στάδιο σε 10.000 εθελοντές, σε διάστημα 11-13 μηνών μετά τη δεύτερη δόση.

Οσο για τη Βρετανία, «γιόρτασε» με εξαιρετικά αντιφατικό τρόπο τη χθεσινή Ημέρα Ελευθερίας – εν μέσω περίπου 50.000 κρουσμάτων καθημερινά, με τον Μπόρις Τζόνσον και τον υπουργό Οικονομικών σε καραντίνα και μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες να προειδοποιούν για ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σημειώνεται πως μεγάλο μέρος των πολιτών τάσσεται υπέρ της συνέχισης των σκληρών περιοριστικών μέτρων, άποψη μάλιστα η οποία ενισχύεται και από την εικόνα που έρχεται από διάφορες περιοχές του πλανήτη, της Ασίας συμπεριλαμβανομένης.

Ινδία και Κούβα

Την ίδια στιγμή, το μέγεθος της τραγωδίας που συντελείται στην Ινδία – όπου και εντοπίστηκε για πρώτη φορά η άκρως μεταδοτική μετάλλαξη τύπου Δέλτα, η οποία κυριαρχεί σήμερα παγκοσμίως – αποκαλύπτεται σε ρεπορτάζ του «Economist». Σύμφωνα με αυτό, το οποίο επικαλείται μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από COVID-19 κυμαίνεται μεταξύ 1,8 και 2,4 εκατομμυρίων, είναι δηλαδή 5-7 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα επίσημα στοιχεία (411.000 νεκροί). Την εκδοχή αυτή υποστηρίζει και το περιοδικό «Foreign Policy», το οποίο τονίζει ότι και πριν από την πανδημία η Ινδία κατέγραφε λιγότερους θανάτους από τους πραγματικούς, ενώ στα τέσσερα πέμπτα δεν υπήρχε πιστοποιητικό γιατρού.

Στη Λατινική Αμερική, τέλος, η Κούβα είναι αυτή που εμφανίζει τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων με βάση τον πληθυσμό της. Η αναλογία ανέρχεται σε περίπου 4.000 ανά εκατομμύριο σε εβδομαδιαία βάση, είναι δηλαδή εννεαπλάσια σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Εκτιμάται δε ότι αυτή είναι και μία από τις αιτίες της πρόσφατης κοινωνικής αναταραχής, καθώς ανατράπηκε η καλή εικόνα του 2020, όταν κρούσματα και θάνατοι διατηρήθηκαν σε χαμηλό επίπεδο, ενώ το σύστημα υγείας ανταποκρίθηκε στην πίεση.

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση