ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ελπίδες για θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας - Σημαντική ανακάλυψη

Η επιστημονική ομάδα από το Σαν Φρανσίσκο προέβη σε μεταμόσχευση Τ-κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών

Ελπίδες για θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας - Σημαντική ανακάλυψη

Νέα μέθοδο, μέσω της οποίας «ανοίγει παράθυρο» ακόμη και για θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, η επιστημονική ομάδα δοκίμασε τη μεταμόσχευση συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, πετυχαίνοντας να «χτυπήσουν» τον ιό που προκαλεί τη σκλήρυνση και να περιορίσουν τα συμπτώματα σε έναν ικανό αριθμό ασθενών, οι οποίοι έλαβαν μέρος εθελοντικά στην έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 24 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, εκ των οποίων οι 20 παρουσίασαν σημαντική βελτίωση μετά τη θεραπεία που εφαρμόστηκε σε διάστημα ενός έτους. Η θεραπεία με «Τ- κύτταρα», αναπτύχθηκε από την εταιρεία Atara Biotherapeutics του Σαν Φρανσίσκο, η οποία ευελπιστεί σύντομα να έχει ακόμα καλύτερα νέα προς ανακοίνωση.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του «αδενικού πυρετού» μπορεί να είναι το κλειδί για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ισχυρίζονται οι επιστήμονες. Όπως έδειξαν οι εξετάσεις που υποβλήθηκαν οι ασθενείς, η εξέλιξη της πάθησης επιβραδύνθηκε ή ακόμη και αντιστράφηκε σε ορισμένους ασθενείς.

Για να ολοκληρωθεί η έρευνα χρειάζεται ένα σαφώς μεγαλύτερο δείγμα ασθενών. Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις είναι άκρως ικανοποιητικές και θετικές, καθώς αφορά μία ανίατη ασθένεια, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας από το Σαν Φρανσίσκο θα βοηθήσει επιπλέον στην κατανόηση της ασθένειας, καθώς και στο συγκεκριμένο επίπεδο, οι επιστημονική κοινότητα γνωρίζει πολύ λίγα, ιδιαίτερα για τα αίτια που την προκαλούν.

Η Clare Walton, επικεφαλής της έρευνας στο Multiple Sclerosis Society UK, είπε στο New Scientist: «Είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν δει βελτιώσεις στο MTR. Έχουμε δει θεραπείες που φαίνονται ελπιδοφόρες στην πρώτη φάση ή ακόμα και στη δεύτερη φάση, αλλά στη συνέχεια, όταν προχωρούμε σε επόμενα στάδια, δεν έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε».

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση