ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Έκρηξη βομβητών: Πρέπει να ανησυχούμε για τα κινητά μας;
Έχει δημιουργηθεί ανησυχία σε όσους χρησιμοποιούν φορητές συσκευές
Οι πρόσφατες εκρήξεις βομβητών (pagers) και walkie talkie συσκευών που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχουν δημιουργήσει μία επιπλέον ανησυχία σε όσους χρησιμοποιούν φορητές συσκευές αναφορικά με το πόσο ασφαλή είναι η χρήση τους και πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να εκραγούν οι μπαταρίες τους.
Καταρχάς, θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί με ποιον τρόπο έγινε η επίθεση. Το πιθανότερο σενάριο είναι, πάντως, αυτό της χρήσης εκρηκτικών μέσα στους βομβητές και τα walkie talkie των μελών της Χεζμπολάχ. Κάτι που για να γίνει εφικτό χρειάζεται ο «επιτιθέμενος» να αποκτήσει πρόσβαση στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής της συσκευής όπου θέλει να τοποθετήσει τα εκρηκτικά. Μοιάζει με σενάριο από κινηματογραφική ταινία, αλλά οι ενδείξεις είναι ότι αυτό ακριβώς συνέβη.
Η πρόσβαση στην αλυσίδα παραγωγής
Θα μπορούσε να συμβεί κάτι αντίστοιχο και με τα smartphones μας; Ή κάποια άλλη κατηγορία φορητής συσκευής; Το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο για δύο κυρίως λόγους, όπως επισημαίνει σχεδόν το σύνολο των αναλυτών. Ο πρώτος είναι ότι στην περίπτωση των smartphones και άλλων δημοφιλών φορητών συσκευών είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραβιάσει κάποιος την αλυσίδα παραγωγής και διανομής και το κυριότερο να τοποθετήσει εκρηκτικά σε συγκεκριμένες συσκευές.
Ο δεύτερος λόγος είναι πολύ απλά ότι σχεδόν στο σύνολο των φορητών συσκευών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, δεν υπάρχει πρακτικά χώρος για να τοποθετήσει κάποιος εκρηκτικά! Οι κατασκευαστές, στην προσπάθεια τους να μειώσουν το μέγεθος της συσκευής, έχουν φθάσει στο σημείο να αξιοποιούν κάθε σημείο του εσωτερικού και να μην υπάρχει σχεδόν κανένα κενό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πλέον στα smartphones δεν μπορεί ο χρήστης να βγάλει την μπαταρία τους γιατί είναι εντελώς κλειστό το περίβλημα της συσκευής.
Αυτό, όμως, δεν ισχύει με τους βομβητές και τα walkie talkie που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν συσκευές της αναλογικής εποχής. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η Χεζμπολάχ προτιμούσε να τις χρησιμοποιεί καθώς περιόριζε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια παραβίαση μέσω του λογισμικού που χρησιμοποιούν οι συσκευές της ψηφιακής εποχής. Δηλαδή, να πέσουν θύμα κάποιας κυβερνοεπίθεσης. Όμως, το γεγονός ότι πρόκειται για συσκευές που χρησιμοποιούνται ελάχιστα (pagers) ή ακόμη και καθόλου (walkie talkie) αποδείχθηκε η αχίλλειος πτέρνα καθώς η αλυσίδα παραγωγής και διανομής ήταν τόσο μικρή που ήταν πιο εύκολο να εντοπιστούν οι συσκευές – στόχοι στην προκειμένη περίπτωση.
Τι γίνεται με τις μπαταρίες
Το έτερο σενάριο που κυκλοφόρησε αρχικά ήταν ότι οι μπαταρίες στις συσκευές των μελών της Χεζμπολάχ υπερθερμάνθηκαν με τη χρήση κάποιου ειδικού σήματος που εξέπεμψαν οι επιτιθέμενοι. Ένα σενάριο που μοιάζει απίθανο για μία σειρά από λόγους αλλά έφερε στο προσκήνιο το θέμα κατά πόσον είναι πιθανό η μπαταρία του smartphone μας ή του tablet μας να υπερθερμανθεί και να εκραγεί. Το γεγονός ότι υπήρξε περίπτωση ενός power bank, το οποίο πήρε φωτιά σε αεροπορική πτήση τις τελευταίες ημέρες διεύρυνε την ανησυχία.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η μπαταρία αποτελείται από ηλεκτροχημικές διατάξεις, οπότε οι διαδικασίες παραγωγής της είναι αρκετά λεπτομερείς και πολύ προσεκτικές. Μία μπαταρία που δεν έχει κατασκευαστεί με τον σωστό τρόπο έχει περισσότερες πιθανότητες να υπερθερμανθεί και να αναφλεγεί και σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά πολύ πιο δύσκολο να προκληθεί κάποια έκρηξη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περιπτώσεις ανάφλεξης μπαταριών είναι εξαιρετικά σπάνιες και σχεδόν πάντα οφείλονταν σε αστοχίες κατά την παραγωγή. Ακόμη και στην περίπτωση που υπήρξε ανάκληση smartphone λόγω ελαττωματικών μπαταριών τα περιστατικά ανάφλεξης που είχαν δημοσιοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο αριθμούσαν μερικές δεκάδες για ένα μοντέλο με εκατοντάδες χιλιάδες σε πωλήσεις.
Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, οι πιθανότητες να εκραγεί η μπαταρία του κινητού σας είναι απειροελάχιστες. Και το ενδεχόμενο τοποθέτησης εκρηκτικών υλών στη συσκευή σας απίθανο. Το μόνο, ίσως, που χρειάζεται να κάνετε είναι να κάνετε σωστή χρήση της συσκευής σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή ώστε να διατηρείτε τη μπαταρία σας σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.