ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Οι αστροναύτες πετούν πλέον τα σκουπίδια από το παράθυρο
Η απλή λύση για την ορθή διαχείριση απορριμμάτων
Ποια λύση μπορεί να βρει κανείς όταν δεν υπάρχει κάδος σκουπιδιών στη γειτονιά του; Μπορεί απλά να τα πετάξει από το παράθυρο και να περιμένει να καταστραφούν φλεγόμενα πέφτοντας στην ατμόσφαιρα.
Περίπου έτσι λειτουργεί το νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Για πρώτη φορά στα 23 χρόνια ζωής του πολυεθνικού τροχιακού συγκροτήματος, το πλήρωμα χρησιμοποίησε μια αεροστεγή θυρίδα για να απορρίψει στο Διάστημα μια σακούλα με 78 κιλά σκουπιδιών, περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.
Το πείραμα λειτούργησε απρόσκοπτα, ανέφερε η εταιρεία Nanoracks, η οποία ανέπτυξε την αεροστεγή θυρίδα Bishop που χρησιμοποιείται κυρίως για εμπορικές δραστηριότητες.
«Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε σύστημα εκτίναξης σακούλας απορριμμάτων από αεροστεγή θυρίδα στον ISS» έγραψε στο Twitter ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστρονόμος του Χάρβαντ που παρακολουθεί αντικείμενα που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα.
Δεν διευκρίνισε πότε πρέπει να αναμένεται να πύρινη κάθοδος της σακούλας.
Μέχρι σήμερα, οι αστροναύτες του ISS συγκέντρωναν τα σκουπίδια σε μη επαναχρησιμοποιούμενα σκάφη ανεφοδιασμού, τα οποία μετά την αποστολή τους αφήνονται να καταστραφούν στην ατμόσφαιρα.
Σε λίγες περιπτώσεις, αστροναύτες που πραγματοποιούσαν εξωτερικές εργασίες κλήθηκαν να πετάξουν προς τη Γη απορρίμματα μικρών διαστάσεων, ανέφερε ο ΜακΝτάουελ.
«Αξίζει να θυμηθούμε ότι σακούλες σκουπιδιών απορρίπτονταν συστηματικά από τους σοβετικούς σταθμούς Salyut τις δεκαετίες του 1970 και 1980» επισήμανε ο αστρονόμος.
Τελευταία φορά που εφαρμόστηκε η πρακτική ήταν στον σοβιετικό διαστημικό σταθμό Mir τον Σεπτέμβριο του 1996.
Χρειάστηκαν όμως σχεδόν χρόνια μέχρι να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα τα σοβιετικά σκουπίδια τον Μάιο του 1998.
Το νέο σύστημα εκτίναξης απορριμμάτων, χωρητικότητας 272 κιλών, θα αποτελέσει τη βάση για το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσει η Nanoracks στον εμπορικό διαστημικό σταθμό που ετοιμάζει, με την ονομασία Starlab, ο οποίος προγραμματίζεται για εκτόξευση το 2027.