ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Βρετανός Παραολυμπιονίκης ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος αστροναύτης με αναπηρία

Βρετανός αθλητής αγώνων δρόμου στους Παραολυμπιακούς αγώνες ένα βήμα πριν γίνει ο πρώτος αστροναύτης με αναπηρία στην ιστορία - Εκπαιδεύεται σε πρόγραμμα της ως ESA «παρα-αστροναύτης»

Βρετανός Παραολυμπιονίκης ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος αστροναύτης με αναπηρία

Ένας Βρετανός Παραολυμπιονίκης, ο Τζον ΜακΦολ, θα ενταχθεί στο σώμα εκπαίδευσης του διαστήματος για να συνεργαστεί με σχεδιαστές και μηχανικούς για να μελετήσουν εάν μπορεί να γίνει το πρώτο άτομο με αναπηρία που θα πάει στο Διάστημα.

Ο ΜακΦολ είναι σπρίντερ από το Σάρεϊ που έχασε το πόδι του σε ατύχημα με μοτοσικλέτα όταν ήταν 19 ετών θα γίνει μέρος μιας μελέτης ως «παρα-αστροναύτης», με στόχο οι ερευνητές να καθορίσουν τι θα πρέπει να προσαρμοστεί και να επανασχεδιαστεί. Ωστόσο, ενδέχεται να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να μπορέσει να πάει στο Διάστημα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε την Τάξη Εκπαίδευσης Αστροναυτών για το 2022 σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου της ESA σε υπουργικό επίπεδο. Η νέα τάξη (ESA Astronaut Class 2022) περιλαμβάνει πέντε αστροναύτες καριέρας που θα ενταχθούν άμεσα στο υπάρχον σώμα των Ευρωπαίων αστροναυτών, ορισμένους επιλαχόντες ή «ρεζέρβες» που προσωρινά τουλάχιστον θα συνεχίσουν να απασχολούνται στις νυν θέσεις εργασίας τους και -για πρώτη φορά- έναν παρα-αστροναύτη με σωματική αναπηρία.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πέντε νέοι αστροναύτες που θα στελεχώσουν την ESA, είναι μία Γαλλίδα πιλότος ελικοπτέρων διάσωσης, μία Βρετανίδα αστροφυσικός, ένας Ισπανός μηχανικός, ένας Βέλγος βιοϊατρικός μηχανικός με διδακτορικό στη νευροεπιστήμη και ένας Ελβετός γιατρός. Οι «ρεζέρβες» θεωρούνται και αυτοί αστροναύτες, αλλά η εκπαίδευση τους θα ενεργοποιηθεί όταν προκύψει κάποια ανάγκη. Ο παρα-αστροναύτης -μία παγκόσμια πρωτιά για την Ευρώπη- είναι ο Βρετανός Τζον ΜακΦολ, αθλητής αγώνων δρόμου στους Παραολυμπιακούς αγώνες, ο οποίος είχε χάσει το ένα πόδι του σε τροχαίο ατύχημα όταν ήταν 19 ετών.

Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 22.523 υποψήφιους (17.126 άνδρες και 5.397 γυναίκες) που είχαν αρχικά κάνει σχετική αίτηση από τα κράτη μέλη, ενώ στον επόμενο γύρο είχαν προχωρήσει 831 άνδρες και 530 γυναίκες. Από την Ελλάδα είχαν κατατεθεί αρχικά 281 υποψηφιότητες (220 άνδρες και 60 γυναίκες), ενώ είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση επιλογής 22 άνδρες και δύο γυναίκες. Οι νέοι αστροναύτες θα παρουσιασθούν στο Κέντρο Ευρωπαίων Αστροναυτών στην Κολωνία της Γερμανίας. Μετά τη συμπλήρωση 12μηνης εκπαίδευσης, θα αρχίσουν εκπαίδευση για αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και, σε επόμενο στάδιο, σε άλλες πιο μακρινές αποστολές όπως στη Σελήνη.

 

 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση