ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Βρετανία: Σε στάδιο δοκιμών εφαρμογή που κάνει ιχνηλάτηση του COVID-19

Έχει δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς σε σχέση με την κυβερνοασφάλεια

No profile pic

Όσο οι πολίτες παγκοσμίως περιμένουν με αγωνία το εμβόλιο κατά του Covid-19, η τεχνολογία έχει μπει δυναμικά στη μάχη κατά της διάδοσης του ιού, εγείροντας ωστόσο προβληματισμούς και ενστάσεις σε σχέση με ανθρώπινα δικαιώματα και προσωπικά δεδομένα.

Στη Βρετανία η κυβέρνηση ξεκίνησε να χαλαρώνει τους περιορισμούς και επικεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον της στην αποφυγή αναζωπύρωσης της επιδημίας.

Σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά νέα εφαρμογή για τα κινητά που βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών και έχει στόχο να εντοπίζει και να ανιχνεύει τον κορωνοϊό. Αν είναι επιτυχείς οι δοκιμές, η εφαρμογή θα λειτουργήσει σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, ειδικοί κυβερνοασφάλειας εκφράζουν προβληματισμούς σε σχέση με την ιδιωτικότητα.

«Είναι μια ανησυχία για τους ανθρώπους που έχουν ανησυχίες σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας. Κοιτάζουμε ένα πιθανό μελλοντικό σκάνδαλο Cambridge Analytic scandal το οποίο θα μπορούσε να γίνει με όλα αυτά τα στοιχεία. Αυτό δεν θέλουμε να γίνει προφανώς και επομένως υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να γίνει. Η αποκεντρωμένη προσέγγιση που κρατάει τα δεδομένα μακριά από ένα κεντρικό δίκτυο και στην ίδια τη συσκευή. Ωστόσο, η κεντρικοποιημένη εκδοχή θα είναι καλύτερη στον εντοπισμό και την ανίχνευση, επομένως υπάρχει ένα δίλημμα για αυτούς που έχουν ζητήματα ασφαλείας», λέει ο ειδικός κυβερνοασφάλειας Τζέικ Μουρ στο euronews.

Η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να ενημερώνει τους πολίτες αν ήρθαν σε επαφή με κάποιον ο οποίος στη συνέχεια θα είναι θετικός στον Covid-19. Αλλά αυτό βασίζεται σε δεδομένα τοποθεσίας. Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις σχετικά με το πως θα αποθηκεύονται ασφαλώς αυτές οι πληροφορίες.

«Αυτές οι πληροφορίες θα αποτελούν αντικείμενο αναζήτησης από εγκληματικές ομάδες ανά τον κόσμο. Πραγματικά θα προσπαθήσουν πολύ να τις αποκτήσουν. Υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις που θα επιχειρήσουν να τις κυνηγήσουν απλά για να το κάνουν και φυσικά είναι και εκείνες που θα το κάνουν για να εκβιάσουν πολίτες με λύτρα. Αυτά τα στοιχεία θα υπάρχουν αποθηκευμένα σε έναν σέρβερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα είναι καλά φυλασσόμενα. Δεν θέλουν να τα βρουν αλλά φυσικά και θα προσπαθήσουν», προσθέτει ο Μουρ.

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αναφέρει ότι η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα έχουν αποτελέσει προτεραιότητα σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης και ότι τα στοιχεία που θα συλλέγονται θα είναι ανώνυμα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση