Οι άνθρωποι μπορεί να είναι οι κυρίαρχοι της επικοινωνίας στη Γη, μία νέα όμως ανάλυση δείχνει πως η γλώσσα και ο λόγος δεν είναι μοναδικά στο είδος μας. Αναλύοντας 5.000 καταγραφές ενήλικων χιμπατζήδων στο Tai National Park της Ακτής Ελεφαντοστού, επιστήμονες ανακάλυψαν πως η δομή των ακουσμάτων στις καταγραφές περιείχε 390 μοναδικές συχνότητες, οι οποίες συνδυάζονταν για την επικοινωνία τους.
Οι 390 διαφορετικές φωνητικές συχνότητες μπορεί να μην ακούγονται πολλές σε σχέση με τις άπειρες δυνατότητες δομής του ανθρώπινου λόγου, πρόκειται όμως για την πρώτη ποσοτική μέτρηση των δυνατοτήτων επικοινωνίας ενός άλλου είδους.
Τα ευρήματά μας δείχνουν ένα φωνητικό σύστημα επικοινωνίας στους χιμπατζήδες το οποίο είναι πολύ πιο περίπλοκο και δομημένο από αυτό που νομίζαμε μέχρι τώρα. – Tatiana Bortolato, Max Planck Institute
Στην έρευνα, οι επιστήμονες μέτρησαν πώς οι χιμπατζήδες συνδυάζουν μεμονωμένους ήχους σε σειρά, τη σειρά αυτών των ήχων και τον ανασυνδυασμό τους για να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερες “προτάσεις”. Έπειτα μελέτησαν το συνδυασμό αυτών των προτάσεων αποκαλύπτοντας 12 διαφορετικές προτάσεις οι οποίες σήμαιναν διαφορετικά πράγματα, ανάλογα το πώς χρησιμοποιούνταν και ανάλογα τις συνθήκες στις οποίες έλαβε χώρα η επικοινωνία.
Μονά καλέσματα για παράδειγμα απευθύνονταν κυρίως στην τροφή, ενώ σύντομα μονά καλέσματα σήμαιναν έναν υποτακτικό χαιρετισμό. Μονά συρτά καλέσματα σήμαιναν απειλή.
Συνολικά, οι διαφορετικοί ήχοι μπορούσαν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν 390 διαφορετικά είδη “προτάσεων”, κάτι το οποίο θεωρείται μία υποτίμηση των δυνατοτήτων των χιμπατζήδων στην επικοινωνία, αφού οι ερευνητές συνέχισαν να βρίσκουν νέες προτάσεις φτάνοντας στο τέλος των καταγραφών τους.
Το επόμενο βήμα είναι να καταγραφούν ακόμα περισσότερα δεδομένα.
Αυτή είναι η πρώτη μελέτη ενός μεγαλύτερου project. Μελετώντας την πλούσια πολυπλοκότητα των φωνητικών προτάσεων των άγριων χιμπατζήδων, ενός κοινωνικά περίπλοκου είδους όπως οι άνθρωποι, αναμένουμε να καταλάβουμε περισσότερα για την προέλευσή μας και για το πώς εξελίχθηκε η μοναδική μας γλώσσα. – Catherine Crockford, Institute for Cognitive Science
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Communications Biology.