ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Αλγόριθμος εντοπίζει αυτόματα τα χρώματα και αντικείμενα της ελληνικής χειροτεχνίας
Με έμφαση στην ενδυματολογική μας κληρονομιά
Αλγόριθμος Τεχνητής Νοημοσύνης εφαρμόστηκε σε μια επιλογή τεκμηρίων που απεικονίζουν διάφορα αντικείμενα της ελληνικής χειροτεχνίας, με έμφαση στην ενδυματολογική μας κληρονομιά.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε ανακοινωσή του το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) συμμετέχει από το 2021 στο ευρωπαϊκό έργο "CRAFTED: Enrich and promote traditional and contemporary crafts". Το έργο, στο πλαίσιο της διάδοσης των παραδοσιακών τεχνών, αξιοποιεί Tεχνητής Nοημοσύνης για τον εμπλουτισμό ψηφιακών συλλογών. Μια από αυτές τις τεχνολογίες είναι ένας αλγόριθμος που εντοπίζει αυτόματα χρώματα σε τεκμήρια παραδοσιακών τεχνών.
Ο αλγόριθμος Τεχνητής Νοημοσύνης εφαρμόστηκε σε μια επιλογή τεκμηρίων που απεικονίζουν διάφορα αντικείμενα της ελληνικής χειροτεχνίας, με έμφαση στην ενδυματολογική μας κληρονομιά. Τα αντικείμενα παρέχονται από ελληνικές συλλογές και συσσωρεύονται από το ΕΚΤ στον εθνικό συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στον έλεγχο της επεξεργασίας που έκανε ο αλγόριθμος στην αναγνώριση χρωμάτων σε ενδύματα και αξεσουάρ μόδας από τον 18ο ως τον 20ο αιώνα. Η καμπάνια crowdsourcing "Χρώμα στα ελληνικά χειροτεχνήματα" χρειάζεται έναν αριθμό επιμελητών για να επικυρώσουν τα χρώματα που εντόπισε η τεχνητή νοημοσύνη σε κάθε τεκμήριο. Τα τεκμήρια προέρχονται από επιλεγμένες συλλογές, όπως την ενδυματολογική συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, προϊόν της συλλεκτικής φιλοσοφίας της προέδρου του Ιωάννας Παπαντωνίου η οποία καλύπτει την εξέλιξη της μόδας από τον 18ο έως τον 21ο αιώνα.
Όπως σημειώνεται, πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή που επεξεργάστηκε η τεχνητή νοημοσύνη και συμμετέχει στην καμπάνια πληθοπορισμού (crowdsourcing) είναι και η Λαογραφική Συλλογή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ένα μεγάλο τμήμα της συλλογής κατέχουν οι σαρακατσάνικες ποδιές, οι παναούλες, των οποίων η διακόσμηση σηματοδοτούσε τον ενδοοικογενειακό ρόλο, τη φυσική και κοινωνική ηλικία της Σαρακατσάνας, την περίσταση χρήσης.
Για όσους ενδιαφέρονται για την μόδα και για την ιστορία του ενδύματος στην Ελλάδα και θέλουν να συμμετάσχουν, πρέπει να εγγραφούν στο CrowdHeritage, την πλατφόρμα που φιλοξενεί την καμπάνια crowdsourcing. Η πλατφόρμα Crowdheritage είναι μια ανοικτή πλατφόρμα crowdsourcing που ανέπτυξε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Αξιοποιώντας τη γνώση και τη δύναμη του πλήθους, η ανοικτή πλατφόρμα υποστηρίζει δράσεις πληθοπορισμού και επιστήμης των πολιτών, βελτιώνοντας την ποιότητα της τεκμηρίωσης του πολιτιστικού υλικού. Τα εμπλουτισμένα δεδομένα δημοσιεύονται στην Europeana, την ευρωπαϊκή πύλη για την πολιτιστική κληρονομιά, επαυξάνοντας τη δυνατότητα αναζήτησης και χρήσης των ψηφιακών συλλογών.
Το ΕΚΤ στο CRAFTED
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΤ συμμετέχει στο έργο CRAFTED με το SearchCulture.gr, τον Eθνικό Συσσωρευτή Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου, και θα διαθέσει πάνω από 5.500 τεκμήρια από 10 φορείς, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει συνολικά την ποιότητα της τεκμηρίωσης των ψηφιακών τεκμηρίων των λαογραφικών συλλογών που διαθέτει στη Europeana.
Το ΕΚΤ, μέσα από το SearchCulture.gr και τα εθνικά και διεθνή έργα και δίκτυα στα οποία συμμετέχει ως συσσωρευτής, συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του διασυνδεδεμένου οικοσυστήματος του πολιτισμού, με στόχο τη μέγιστη παραγωγή αξίας για τον πολίτη, τους φορείς, την οικονομία και την κοινωνία.
Φωτογραφία Αρχείου