Μια καταγγελία «βόμβα» έκανε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, καθώς αποκάλυψε πως υπάρχουν σχολεία μέσα σε ρέμα, ενώ σημείωσε ότι έχει γνωστοποιήσει το θέμα στο υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά δεν έγινε τίποτα.
Το enikos.gr αποκαλύπτει σήμερα τα έγγραφα που είχε αποστείλει ο Δήμος Βόλου από το 2018, «χτυπώντας καμπανάκι» ιδίως για την Αγριά, όπου το Δημοτικό Σχολείο, όπως είχε ενημερώσει ο κ. Μπέος, έχει κατασκευαστεί επί κοίτης ρέματος. Σημειώνεται ότι το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τον Βόλο και την συγκεκριμένη συνοικία ήταν καταστροφικό. Δρόμοι έγιναν λίμνες, ενώ τα ορμητικά νερά μπήκαν σε σπίτια και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.
«Υπάρχει σχολείο, νηπιαγωγείο κ.ο.κ. μέσα στο ρέμα και μέσα στο ποτάμι. Η μία περίπτωση είναι στην Αγριά, και το γνωρίζουν όλοι, και η άλλη στα Λεχώνια. Το έχω καταγγείλει και δεν έγινε τίποτα. Το κατήγγειλα στο αρμόδιο υπουργείο και στην Περιφέρεια… Θα σταθώ αρωγός στην έρευνα που κάνει η εισαγγελία. Να βοηθήσω ώστε εάν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κ. Μπέος, αναφερόμενος στο θέμα.
Τα αιτήματα για αντιπλημμυρικά έργα
Το πρώτο αίτημα είχε σταλεί προς το υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με κοινοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών, στις 22 Φεβρουαρίου του 2018, και συντάχθηκε με αφορμή τα πλημμυρικά φαινόμενα της 15ης Φεβρουαρίου 2018 στον Βόλο. Τότε, όπως αναφερόταν στο έγγραφο που υπέγραφε ο ασκών καθήκοντα δημάρχου Αθανάσιος Θεοδώρου, το εντονότερο πρόβλημα παρατηρήθηκε στην ορεινή περιοχή πάνω από τον οικισμό της Αγριάς, με αποτέλεσμα να κατέλθουν μεγάλες ποσότητες ομβρίων υδάτων από τα τρία μη διευθετημένα ρέματα εντός της πόλης της Αγριάς.
«Τα ρέματα αυτά εξυπηρετούν δύο διαφορετικές λεκάνες απορροής. Η πρώτη λεκάνη απορροής εξυπηρετείται από το ρέμα που εκρέει στη θάλασσα δίπλα από την Παιδόπολη της Αγριάς. Σε αυτό έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις κυρίως ιδιωτών. Στη δεύτερη λεκάνη απορροής υπάρχουν δύο ρέματα. Το ένα ρέμα είναι το ευρισκόμενο ανατολικά του ναού των Αγίων Αποστόλων και το οποίο διακόπτεται από δρόμο και από το σχέδιο πόλεως νοτιότερα νοτιότερα του Ιερού Ναού. Το ρέμα αυτό κατέβασε μεγάλη ποσότητα νερού και φερτών υλικών. Το άλλο ρέμα που βρίσκεται ανατολικά του καταστήματος “Δήμτσας” είναι σε καλή κατάσταση με γέφυρα έως την Περιφερειακή Οδό που οδηγεί προς Δράκεια και λίγα μέτρα νοτιότερα. Στη συνέχεια έχει ρυμοτομηθεί το τμήμα της οδού που όπως εξαγγέλθηκε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποτελεί έργο προτεραιότητας για τον δήμο Βόλου», σημειώνεται στο έγγραφο του 2018, με το οποίο ζητείται η ένταξη της προστασίας της Αγριάς από πλημμυρικά φαινόμενα , στο έργο της περιφερειακής οδού, καθώς, όπως σημειώνεται, «είναι η τελευταία τεχνικά ευκαιρία αντιμετώπισης του προβλήματος».
Στις 16 Δεκεμβρίου 2019, ο Αχιλλέας Μπέος στέλνει νέο έγγραφο προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα την ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή. Ο Δήμαρχος Βόλου περιγράφει πως μεγάλο μέρος του δήμου είναι χτισμένο κοντά στη θάλασσα, στους πρόποδες του Πηλίου και είναι σαφές πως σε περιόδους έντονης βροχόπτωσης, κατεβαίνουν μεγάλες ποσότητες νερού από τις πλαγιές του βουνού, με το φαινόμενο να είναι εντονότερο στην Αγριά.
«Τρία ρέματα που εξυπηρετούν την απορροή των υδάτων έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες αλλά και από κτίρια του Δημοσίου – Δημοτικό Σχολείο Αγριάς, το οποίο έχει κατασκευαστεί επί κοίτης ρέματος» καταγγέλλει ο Δήμαρχος Βόλου.
«Ζητάμε την ένταξη στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τόσο της χρηματοδότησης, για την ωρίμανση μελετών της αντιπλημμυρικής προστασίας της Αγριάς, όσο και της χρηματοδότησης των έργων στη συνέχεια» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Περνά περίπου ένας χρόνος και ο κ. Μπέος επανέρχεται με νέο έγγραφο προς το υπουργείου Υποδομών, την 1η Οκτωβρίου 2020, δηλαδή λίγο μετά την επέλαση της κακοκαιρίας “Ιανός”. Το αίτημα ίδιο: θέλουμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
«Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις μακράς διάρκειας που συνέβησαν πρόσφατα κατά την έλευση του καιρικού φαινομένου Ιανός, στη Νοτιοδυτική Θεσσαλία, προκαλέσαν μεγάλες καταστροφές στην κωμόπολη του Αλμυρού. Οι μεγάλες ποσότητες του νερού που κατέβηκαν από ρέματα και κυρίως από το Χολόρεμα, προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές. Η πολιτεία και ο Δήμος έσπευσαν να βοηθήσουν τους πληγέντες, όμως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να προβούμε σε ενέργειες και σχεδιασμό έργων ευρύτερης αντιπλημμυρικής προστασίας» επισημαίνει κ. Μπέος επαναλαμβάνοντας το αίτημά του με τα ίδια λόγια. Η μονή διαφορά είναι πως αυτή τη φορά, τονίζει την ανάγκη για έργα τόσο στην Αγριά όσο και στην Αγχίαλο.
«Ζητάμε την ένταξη στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τόσο της χρηματοδότησης, για την ωρίμανση μελετών της αντιπλημμυρικής προστασίας της Αγριάς και της Αγχιάλου, όσο και της χρηματοδότησης των συναφών έργων κατά τα επόμενα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά.