Η Ακουστήριξη σε συνεργασία με την Βουλευτή του ΜέΡΑ25 κυρία Αγγελική Αδαμοπούλου προσπαθεί να αναδείξει και θεσμικά (ακόμα μια φορά) το τεράστιο κενό που υπάρχει μέσα σε αυτή την κρίση στον τομέα της ενημέρωσης κωφών και βαρηκόων.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
"Η ανυπαρξία πρόβλεψης υποτίτλων στην καθημερινή τηλεοπτική ενημέρωση των πολιτών μέσω των κυρίων Τσιόρδα και Χαρδαλιά εκτός ότι αποτελεί κατάφωρη συνταγματική παραβίαση των αυτονόητων δικαιωμάτων για ισότιμη μεταχείριση χιλιάδων ελλήνων πολιτών με προβλήματα ακοής, τείνει να καταστεί σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες και επικίνδυνη για την ίδια τους την ζωή.
Την ερώτηση κατέθεσε η κυρία Αδαμοπούλου προς τους Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα.
ΥΓ: Υπενθυμίζουμε τον ήδη ψηφισμένο από πέρσι σχετικό νόμο, που δεν εφαρμόζεται σήμερα:
Σύμφωνα δε με το άρ. 4 της πρόσφατης (σε ισχύ από 1/1/2019 ) Κοινής Υπουργικής Απόφασης ΦΕΚ 3586/3.12.2018 (Β΄5491) , σε εφαρμογή του νόμου 4488/2017: «Oι δημόσιες ανακοινώσεις, όπως τα διαγγέλματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, καθώς και οι ανακοινώσεις σε εξαιρετικές ή κρίσιμες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των περιπτώσεων φυσικών καταστροφών, πρέπει να μεταδίδονται στο γενικό κοινό μέσω υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων στην ελληνική νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων στην ελληνική γλώσσα και σε ένταση μεγαλύτερη της συνήθους ροής του προγράμματος»".
Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:
"Πρόσφατα έλαβα διαμαρτυρία από τον σύλλογο ΑΚΟΥΣΤΗΡΙΞΗ ο οποίος αποτελεί κίνηση για την προσβασιμότητα κωφών και βαρηκόων με προφορικό λόγο με το εξής περιεχόμενο: «Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή για όλους μας κρίση, θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για το γεγονός ότι η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών, μέσω των κυρίων Τσιόδρα και Χαρδαλιά δεν είναι προσβάσιμη και κατανοητή από όλους τους πολίτες. Συγκεκριμένα, οι συμπολίτες μας με πρόβλημα ακοής (βαρήκοοι και κωφοί μη γνώστες της νοηματικής) χρειάζονται υποτίτλους για να μπορέσουν να κατανοήσουν τα λεγόμενα. ΄
Στις τηλεοράσεις των άλλων χωρών της ΕΕ (έχουμε υπόψη μας την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Γαλλία) εκτός από το διερμηνέα της νοηματικής υπάρχουν και υπότιτλοι στην οθόνη και έτσι όλοι οι πολίτες με πρόβλημα ακοής μπορούν να ενημερωθούν.
Με δεδομένο ότι στην ηλικία άνω των 65 ετών, ο ένας στους 3 συμπολίτες μας έχει ήδη κάποιο πρόβλημα ακοής (ορισμένοι εξ αυτών αρκετά σοβαρό), εξυπακούεται ότι μερικές χιλιάδες βαρήκοοι, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, αδυνατούν να κατανοήσουν τις εξαγγελίες για τον κορονοϊό. Οι ίδιοι άνθρωποι αποτελούν και την πλέον ευπαθή κοινωνική ομάδα, για την οποία παίρνουμε όλοι μας τα μέτρα προστασίας. Είναι δε αποκλεισμένοι στα σπίτια τους και συνήθως δεν έχουν ενημέρωση ούτε από άλλη πηγή (εφημερίδες, διαδίκτυο, ραδιόφωνο). "