ΕΛΛAΔΑ
Ζέτα Δούκα: Την αλλαγή του #metoo δεν θα τη δούμε τώρα
Η ηθοποιός είναι αυτή που ξεκίνησε το κίνημα στον χώρο του θεάτρου
SHARE:
Η Ζέτα Δούκα πιστεύει ότι «πρέπει να φτιάξουμε τον κόσμο για τους νεότερους, να πατήσουν πόδι, να πουν όχι».
Η ηθοποιός ήταν σήμερα καλεσμένη στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» και, μεταξύ άλλων, μίλησε για το θέατρο, το κίνημα #metoo και τα βιβλία που έχει γράψει.
Για την παράσταση «Η Κυρία Επιθεώρηση» που ανεβαίνει στο Θέατρο Βέμπο και πρωταγωνιστεί είπε: «Ο κόσμος χρειάζεται την τέχνη. Δεν ζει μόνο με ψωμί και νερό. Η παράσταση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Μαθαίνουμε πολλά για την ιστορία μας και πάμε τη σκέψη μας ένα βήμα πιο κάτω».
«Δεν είναι μόνο ο καλλιτεχνικός χώρος»
Μετά τις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές από συναδέρφους της βλέπει να έχει αλλάξει το κλίμα;
Η ίδια απάντησε: «Συζητάμε για όσα έχουν συμβεί αλλά συζητάμε τόσο όσο. Είναι κουβέντες που έχουν μία ουσία».
Παράλληλα, πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο ο καλλιτεχνικός χώρος που έχει κάνει μια εκκαθάριση. Είναι και άλλοι χώροι. Τα θύματα δεν μιλάνε όλα αλλά μιλάνε πολλά. Ο ισχύον ποινικός κώδικας δεν ποινικοποιεί όλες τις πράξεις».
Θυμίζουμε ότι η Ζέτα Δούκα ξεκίνησε το #metoo στον χώρο του θεάτρου. Ο άνθρωπος που έχει καταγγείλει όμως δεν μπορεί να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
«Είμαστε όλοι ίσοι»
«Αυτές είναι πράξεις που δεν θα μπορούσαν να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Τα πρόσωπα αυτά δεν μπορούν να είναι υπόδικα. Για τον άνθρωπο που έχει καταγγείλει εκκρεμεί η απόφαση του Σωματείου των Ηθοποιών για τη διαγραφή του», εξήγησε.
«Όλα θα πάνε καλά. Ο κόσμος προχωράει. Η κοινωνία αλλάζει. Όποιος έχει εξουσία πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι κάτι περισσότερο από κάποιον άλλον. Είμαστε όλοι ίσοι. Δεν θα δούμε τώρα την αλλαγή αλλά ίσως τα παιδιά μας την καταφέρουν. Εμείς οφείλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι», πρόσθεσε συγκινημένη.
Όσο για τα παιδικά βιβλία, «Έλλα και Άλλυ – Είσαι φίλη μου» και «Έλλα και Άλλυ – Είσαι δυνατή», που έχει γράψει, ανέφερε: «Είναι η πρώτη μου απόπειρα να μιλήσω στα παιδιά. Μιλούν για τη δύναμη της φιλίας, την αποδοχή της διαφορετικότητας. Προσπαθώ και εγώ να βάλω το δικό μου λιθαράκι σε σχέση με αυτό που θέλω να δω και στις μέρες μου αλλά και στις μέρες που θα μεγαλώνουν τα παιδιά μου και τα παιδιά των άλλων».