Σε Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα προχωρά το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι γυναίκες φαίνεται να έχουν «καταλάβει» εδώ και ένα χρόνο περίπου το Υπουργείο Εξωτερικών.
Ξεκινώντας από την υπηρεσιακή Υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τη Γενική Γραμματέα, Τερέζα Αγγελάτου μέχρι τη διατήρηση γυναικών στα κρίσιμα πόστα των πρεσβειών της Ουάσιγκτον, της Μόσχας και όχι μόνο, η εικόνα της ελληνικής διπλωματίας δείχνει να προσπαθεί να αλλάξει.
Πέρα από τις γυναίκες ωστόσο οι προσπάθειες να επικρατήσει ισότητα στο Υπουργείο Εξωτερικών αφορούν και άλλες ομάδες όπως τα άτομα με αναπηρία και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Με πολλά ακόμα να μένουν να γίνουν, στο Υπουργείο Εξωτερικών για πρώτη φορά πήραν την πρωτοβουλία να προχωρήσουν και σε ένα «Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα 2024-2027».
Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί μαζί με την «Έκθεση Αναφοράς της ΕΕΔΑ (Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) για την κατάσταση των Γυναικών στην Ελλάδα» την Τρίτη, σε ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Θεσμικές πρωτοβουλίες για την ισότητα των φύλων» υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Αγγελάτου: Προώθηση ισότητας εντός των τειχών
To ειδικό Τμήμα για την Ισότητα, στο Γραφείο της Υπηρεσιακής Γενικής Γραμματέα, συστάθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Ιανουάριο του 2024 και πρόκειται για τον θεσμικό βραχίονα της πολιτικής για την ισότητα που εφαρμόζεται ήδη εντός του Υπουργείου, εκπληρώνοντας τις σχετικές δεσμεύσεις σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο.
Όπως αναφέρει στο in η ΓΓ του ΥΠΕΞ, Τερέζα Αγγελάτου, «από την αρχή του χρόνου, κάνουμε μια προσπάθεια στο Υπουργείο Εξωτερικών, την οποία στηρίζει η ηγεσία βέβαια, αλλά και όλο το προσωπικό, για να προωθήσουμε περαιτέρω την ισότητα «εντός των τειχών».
»Αναμφισβήτητα, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο: 50,5% του προσωπικού του Υπουργείου είναι γυναίκες. Ενώ, στον Διπλωματικό Κλάδο, από 9 γυναίκες το μακρινό 1980 σε σύνολο 335 διπλωματών τότε, σήμερα 178, ήτοι 37% του συνόλου. Θέλουμε και δεσμευόμαστε, όμως, όχι μόνο να διατηρήσουμε τους καλούς αυτούς αριθμούς, αλλά και να κατακτήσουμε πλήρως ισότιμη εκπροσώπηση γενικά και σε θέσεις ευθύνης ειδικότερα».
Τονίζει δε ότι «οι παρεμβάσεις μας δεν περιορίζονται μόνο σε ποσοστά, αλλά καλύπτουν και ζητήματα εξισορρόπησης επαγγελματικής-οικογενειακής/προσωπικής ζωής, όπως ασφάλειας. Για παράδειγμα, έχουμε εκδώσει Κατευθυντήριες Γραμμές κατά της βίας και παρενόχλησης στο Υπουργείο, θέτοντας σε εφαρμογή πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε τέτοια περιστατικά. Συστήσαμε και ειδικό μηχανισμό αναφορών για διευθέτησή τους».
Και όπως επισημαίνει «το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα φιλοδοξεί ακριβώς να καταστεί χρήσιμο εργαλείο στα χέρια διοίκησης και προσωπικού, ένας οδικός χάρτης για όλα εκείνα που μένει να γίνουν σχετικά με την ισότητα των φύλων και την ισότητα γενικότερα. Φροντίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας, βελτιώνουμε την ποιότητα του έργου μας, υπηρετούμε αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα της χώρας μας τελικά».
Κομβικό ρόλο σε σχέδια δράσης
Tο Τμήμα Ισότητας έχει κομβικό ρόλο στην υλοποίηση από το ΥΠΕΞ σειράς σχετικών εθνικών στρατηγικών/σχεδίων δράσης, λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως το σημείο επαφής με άλλους φορείς του δημοσίου: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία, Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό.
Όπως σημειώνουν στο in αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΞ, αναγνωρίζοντας ακριβώς τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας, κρίθηκε σκόπιμη η εκπόνηση από το νεοσύστατο Τμήμα ενός ειδικού Σχεδίου Δράσης για τον εκσυγχρονισμό αντιλήψεων και πρακτικών που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό του ίδιου του Υπουργείου -«Σχέδιο Δράσης του ΥΠΕΞ για την Ισότητα 2024-2027».
Στόχος η ενσωμάτωση πρακτικών που εφαρμόζονται και στο εξωτερικό
Με την υιοθέτηση του Σχεδίου Δράσης, το Υπουργείο στοχεύει να ενσωματώσει καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε ομόλογα Υπουργεία εταίρων και συμμάχων της Ελλάδας, καθώς και σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Τόσο το ΥΠΕΞ όσο και η ΕΕΔΑ φιλοδοξούν, συμπράττοντας, να στείλουν ένα μήνυμα δέσμευσης κοινωνίας και Πολιτείας για περισσότερη ισότητα των φύλων, ενόψει και της Διεθνούς Ημέρας, 25 Νοεμβρίου, για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
39 δράσεις με τετραετή ορίζοντα υλοποίησης
Σύμφωνα με όσα είναι σε γνώση του in το εν λόγω Σχέδιο που θα παρουσιαστεί την Τρίτη περιλαμβάνει 39 δράσεις με τετραετή ορίζοντα υλοποίησης. Δράσεις που καλύπτουν πολλές πτυχές της καθημερινότητας του στελεχιακού δυναμικού του Υπουργείου, αλλά και του έργου που παράγει.
Ξεκινώντας από πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των προσλήψεων και την καταπολέμηση στερεοτύπων και αναχρονιστικών αντιλήψεων μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης των υπαλλήλων, θεσμοθέτησης «Συνδέσμων Ισότητας»/Equality Liaisons σε κάθε οργανική μονάδα και συμπεριληπτικής ως προς το φύλο γλώσσας σε έγγραφα και μεταφράσεις, έως συγκεκριμένα μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία και προς προστασία της ψυχικής υγείας των υπαλλήλων -με την πρόσληψη, για παράδειγμα, εργασιακού ψυχολόγου.
Όπως επισημαίνεται στο σχέδιο δεν παραβλέπονται ανάγκες κι άλλων ομάδων ευάλωτων σε διακρίσεις, ήτοι ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως και ΛΟΑΤΚΙ+ υπαλλήλων και μελών της οικογένειάς τους.
Brain gain και δημογραφικό
Όλες οι δράσεις συντείνουν, ταυτόχρονα, στο brain-gain, σε ευθυγράμμιση και με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό. Διασφαλίζοντας στις νέες και νέους έναν χώρο εργασίας όπου αισθάνονται ασφαλείς ως εργαζόμενοι έναντι οποιασδήποτε παρενόχλησης, αλλά και ασφαλείς για να είναι ο εαυτός τους, καθιστούμε το Υπουργείο Εξωτερικών ένα εργασιακό περιβάλλον ελκυστικό.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα από 1η Ιανουαρίου 2025 καταλαμβάνει τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Δέσμευση
Και σε αυτό το πλαίσιο το Σχέδιο Δράσης φιλοδοξεί να γίνει μία επιπλέον έμπρακτη απόδειξη, και μάλιστα εντός του ίδιου του ΥΠΕΞ, της δέσμευσης της χώρας ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην εφαρμογή της Ατζέντας «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης και ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.
Δέσμευση που συνιστά μία από τις έξι προτεραιότητες της διετούς θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Οι επιδόσεις του ΥΠΕΞ σήμερα
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εξωτερικών επιδεικνύει ήδη αξιοσημείωτες επιδόσεις αναφορικά με την έμφυλη ισότητα στη σύνθεση του προσωπικού του, δεδομένου ότι οι γυναίκες καταλαμβάνουν το ήμισυ των θέσεων εργασίας με ποσοστό 50,5%, έναντι 49,5% των ανδρών.
Ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων διαπιστώνεται και σε επίπεδο θέσεων υψηλής ευθύνης στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, με τις γυναίκες να καταλαμβάνουν τις 36 από τις συνολικά 79 θέσεις, δηλαδή σε ποσοστό 46%.
Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στον τελευταίο διαγωνισμό υποψήφιων Ακολούθων Πρεσβείας, οι γυναίκες επιτυχούσες κατέλαβαν ακριβώς ίσο αριθμό θέσεων με τους άνδρες επιτυχόντες.