ΕΛΛAΔΑ
Υπόθεση παρακολουθήσεων: Θερμό δεκαήμερο – Το χρονοδιάγραμμα και οι αντιρρήσεις
Την ερχόμενη Δευτέρα κρίνεται το χρονικό εύρος της υπόθεσης με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται ότι η Εξεταστική δεν πρέπει να περιοριστεί στην τρέχουσα περίοδο αλλά σε βάθος δεκαετίας
«Όλα στο φως και γρήγορα», είναι το αίτημα από την πλευρά της κυβέρνησης ενώ κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι παίζει παιχνίδι καθυστερήσεων σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών. Το χρονοδιάγραμμα, που περιλαμβάνει μάχη πολιτικών αρχηγών καθώς και σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο τόσο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνούν ότι «επιχειρείται κουκούλωμα».
Την ερχόμενη Δευτέρα κρίνεται το χρονικό εύρος της υπόθεσης με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται ότι η Εξεταστική δεν πρέπει να περιοριστεί στην τρέχουσα περίοδο αλλά σε βάθος δεκαετίας. Η ΝΔ ζήτησε χρονική διεύρυνση και η πρόταση αντιμετωπίζεται θετικά από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.
Το χρονοδιάγραμμα και οι αντιρρήσεις
- Την Τετάρτη 24/8 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση του Θεμιστοκλή Δεμίρη, ώστε να αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά του ως νέος διοικητής της ΕΥΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να εγκρίνει.
- Θα ακολουθήσει την Παρασκευή 26/8 προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, όπως ζήτησε η Αξιωματική αντιπολίτευση
- Τη Δευτέρα 29/8 θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας, για να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία πρότεινε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής – με τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσεται.
- Την ερχόμενη εβδομάδα, θα συγκληθεί εκ νέου και η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας, μετά το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για την κλήση όλων των εμπλεκομένων, μεταξύ αυτών ο πρώην διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών Βασιλική Βλάχου, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος.
Η Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε θλιβερή και προαποφασισμένη την χθεσινή διάσκεψη των προέδρωνκαι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με στόχο να αποκρύψει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, δεν δέχθηκε να προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, πριν από τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών».
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητούν μεταξύ άλλων να διερευνηθεί πλήρως:
- Ποιος ζήτησε τη «νόμιμη επισύνδεση» των επικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη,
- για ποιο λόγο και σε ποια τεκμηρίωση στηρίχθηκαν οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας»,
- ποιος επιχείρησε την παγίδευση του τηλεφώνου του με το κακόβουλο λογισμικό Predator
- και αν υπάρχουν περιπτώσεις και άλλων πολιτικών προσώπων των οποίων παγιδεύτηκαν οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.
“Ναι” στην εξεταστική, αλλά με χρονική διεύρυνση της περιόδου
Αυτό που επισημαίνουν κυβέρνηση και ΝΔ είναι ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το παρελθόν, προκειμένου να επισημανθούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον, «ώστε οι υπηρεσίες πληροφοριών να μπορέσουν να διαδραματίσουν τον σημαντικό ρόλο τους στην προστασία της εθνικής ασφάλειας, τηρώντας όμως αυστηρά τους κανόνες του κράτους δικαίου».
Υπέρ της χρονικής διεύρυνσης της Εξεταστικής εμφανίζονται το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, το κάθε ένα με δική του επιχειρηματολογία.
Σφοδρή επίθεση Τσίπρα κατά του πρωθυπουργού
Για τη στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση συνεδρίασε το Εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ενώ σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή δημοσίευμα των New York Times.
Η σήψη του επιτελικού παρακράτους και των παράνομων παρακολουθήσεων γίνονται πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ.
— Αλέξης Τσίπρας - Alexis Tsipras (@atsipras) August 22, 2022
Όσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει, τόσο θα διασύρει τη χώρα διεθνώς. pic.twitter.com/LU4DL9YZt4
«Η σήψη του επιτελικού παρακράτους και των παράνομων παρακολουθήσεων γίνονται πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ. Όσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει, τόσο θα διασύρει τη χώρα διεθνώς» ανέφερε σε tweet του ο Α. Τσίπρας με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου να απαντά: «Κύριε Τσίπρα μην εκτίθεστε. Η άποψη ενός guest αρθρογράφου δεν απηχεί την άποψη μιας εφημερίδας. Ξέρουμε ότι προκειμένου να πλήξετε την Κυβέρνηση, εσείς και οι φίλοι σας, αδιαφορείτε για τη χώρα. Κατά σύμπτωση ο δημοσιογράφος που κάνετε σήμερα «σημαία», είναι ο ίδιος που τον Μάρτιο του 2020 κατήγγελλε διεθνώς την Ελλάδα επειδή υπερασπιζόταν τα σύνορά της».
Το ΜέΡΑ25 κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει κάθε αδιανόητη παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων».