ΕΛΛAΔΑ
Υπόθεση παρακολουθήσεων: Στις 7 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η εξεταστική επιτροπή
Ξεκινά την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, η σκληρή μάχη στη βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων, με έναρξη των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής
Την ερχόμενη Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τις υποθέσεις παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Κουκάκη και του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ. Οι εργασίες της εξεταστικής θα διαρκέσουν 30 ημέρες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης. Την Πέμπτη 1/9, μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας, που διήρκεσε 11 ώρες.
Η εξεταστική επιτροπή θα έχει 29 μέλη. Τα 15 θα προέρχονται από τη ΝΔ, μεταξύ άλλων θα είναι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, που θα προταθεί για πρόεδρος, ο Κώστας Καραγκούνης και η Έλενα Ράπτη.
Οκτώ μέλη θα προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ των οποίων ο Νίκος Βούτσης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Δημήτρης Μπιάγκης. Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
Από την Ελληνική Λύση η Σοφία Ασημακοπούλου, και από το ΜΕΡΑ 25 η Σοφία Σακοράφα.
Μια πρόγευση για το κλίμα που αναμένεται στην εξεταστική επιτροπή, έδωσε η μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η κυβερνητική πλειοψηφία κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέρρευσε η προσπάθεια εργαλειοποίησης του θέματος Ανδρουλάκη, με τον Κώστα Καραγκούνη να αναφέρει πως: Αποσαφηνίστηκε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώθηκαν για καμιά απολύτως άρση και κυρίως επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των επί συνδέσεων και ότι τηρήθηκε απαρέγκλιτα ο νόμος και όλες οι προβλέψεις του».
Για συγκάλυψη και υπονόμευση της διαδικασίας έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και καυτηρίασε την επίκληση του απόρρητου από κάποιους μάρτυρες, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να δηλώνει: «Ενώ είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα δίνονταν απαντήσεις σε αυτό το όργανο που ασκεί τον έλεγχο επί της ΕΥΠ, με το πρόσχημα του απορρήτου αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνιση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας τάχα που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο τους τέθηκε»/
«Αλλά πως μπορεί να χυθεί άπλετο φως όταν ενοποιημένη σε μια γραμμή, έρχονται όλοι και πίσω από το απόρρητο που δεν ισχύει επαναλαμβάνω έναντι της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας αρνούνται την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας. Πρόκειται για επιχείρηση συγκάλυψης», επισημαίνει ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης αναφέρει πως: «Η κυβέρνηση επέλεξε επί της ουσίας την συγκάλυψη του θέματος. Επικαλέστηκαν όλοι και πρώην και νυν κρατικοί λειτουργεί το απόρρητο. Εμείς θέσαμε το ζήτημα ότι όλα στο φως».
«Διαρροές, βουλευτές, που δεν ξέρουν ποιος είναι ο ρόλος και η λειτουργία τους, οι οποίοι του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας διαρρέουν πληροφορίες, για τις υποκλοπές πρέπει να φύγουν από το επόμενο κοινοβούλιο», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση προήγαγε σε Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου 5 από τους 7 δικαστές του Ειδικού δικαστηρίου»
Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Την ώρα που το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων επιβεβαιώνει την καθεστωτική, στα όρια του παρακράτους, λειτουργία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, συνεχίζονται χωρίς ντροπή και προσχήματα οι μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου και εν τέλει η προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης».
Οι εργασίες της εξεταστικής θα διαρκέσουν 30 ημέρες, χωρίς να αποκλείεται να παραταθούν.