ΕΛΛAΔΑ
ΥΠΕΝ: Αυτοί είναι οι εννέα στόχοι στην ενέργεια και το περιβάλλον για το 2024
Περιλαμβάνονται στο ετήσιο σχέδιο δράσης
Εννέα στόχους περιλαμβάνει το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για το 2024, με έμφαση στην πράσινη οικονομία, τις κατάλληλες ενεργειακές υποδομές και το χωροταξικό.
Πρόκειται αναλυτικά για τους εξής επιμέρους στόχους που θέτει το ΥΠΕΝ:
Στόχος 1: Διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας και ανάπτυξη υποδομών και δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου
Στόχος 2: Ενίσχυση της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων και επιτάχυνση της ανάπτυξης σύγχρονων υποδομών για τη διαχείριση αποβλήτων και λυμάτων
Στόχος 3: Επιτάχυνση και ολοκλήρωση της χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης
Στόχος 4: Ενίσχυση της προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της Χώρας
Στόχος 5: Προώθηση ασφάλειας και διαφοροποίησης πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας
Στόχος 6: Βελτίωση της ενεργειακής εξοικονόμησης και αποδοτικότητας
Στόχος 7: Μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου, αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια
Στόχος 8: Προώθηση Διεθνών Ενεργειακών Διασυνδέσεων
Στόχος 9: Δεσμεύσεις Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
Σταχυολογώντας ανάμεσα στα επιμέρους έργα και ζητούμενα του κάθε στόχου, ξεχωρίζουν τα εξής όσον αφορά τα ενεργειακά:
-Δρομολογείται η ολοκλήρωση ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.
-Σε ύψος 1,2 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις που προγραμματίζονται για το 2024 στα δίκτυα διανομής και τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
-Σε τουλάχιστον 233 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις που προγραμματίζονται για το 2023 για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου από τις εταιρείες του Ομίλου ΔΕΠΑ Υποδομών.
-Σε ρυθμιστικό επίπεδο αναμένεται η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης, η δημιουργία του αντίστοιχου για τη δέσμευση άνθρακα (CCUS), καθώς και το πλαίσιο στήριξης για το πράσινο υδρογόνο και το βιομεθάνιο.
Ζητούμενο παραμένει επίσης η ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού των ΑΠΕ.
Ταυτόχρονα, εντός του 2024 η Ελλάδα καλείται να μειώσει κατά 20% την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. Αυτό θα καταστεί εφικτό εν μέρει μέσω της λειτουργίας του νέου τερματικού LNG της Αλεξανδρούπολης ως το Μάρτιο.
Παράλληλα, αναμένεται η νέα προβλήτα του τερματικού LNG της Ρεβυθούσας που θα εξυπηρετεί τη φόρτωση και εκφόρτωση σε πλοία μικρής κλίμακας.
85.000 κτήρια θα αναβαθμιστούν ενεργειακά
Σε ότι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, το πρόγραμμα Εξοικονομώ αναμένεται να υποστηρίξει εργασίες και παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε 85.000 κτίρια και κτιριακές μονάδες το 2023 και το 2024.
Στην περίπτωση των δημοσίων κτηρίων, το ποσοστό τους που θα αναβαθμιστεί ενεργειακά εντός του 2024 μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» αντιστοιχεί σε 3% επί του συνόλου.
Στόχος 3 GW ΑΠΕ στην επόμενη διετία
Στις ΑΠΕ, τίθεται στόχος για την εγκατάσταση τριών νέων GW από τις αρχές του 2024 ως τα τέλη του 2025.
Εντός του νέου έτους θα τρέξει και το νέο πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» για να καλύψει με ΑΠΕ και εικονική αυτοκατανάλωση τις ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών και των ΟΤΑ, ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ.
Ωριμάζουν οι νέες διασυνδέσεις
Τέλος, εντός του 2024 το ΥΠΕΝ προωθεί τη μελετητική και αδειοδοτική ωρίμανση έξι έργων διεθνών διασυνδέσεων:
Πρόκειται για τη δεύτερη διασύνδεση ηλεκτρισμού με την Ιταλία, τον Euroasia Interconnector (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ), τη διασύνδεση GREGY Ελλάδας-Αιγύπτου, την αναβάθμιση της σύνδεσης με Βουλγαρία, το νέο αγωγό αερίου με τη Β. Μακεδονία, την κατασκευή σταθμού συμπίεσης στην Κομοτηνή και του ΤΑΡ στη Ν. Μεσημβρία, καθώς και το διπλασιασμό του κλάδου υψηλής πίεσης Καρπερή – Κομοτηνή.
Φωτογραφία από Burak The Weekender via pexels.com